Nem akarnak a budapestiek part menti gátat a Rómain

Több 444 videó?
Szeretném

A Greenpeace megbízásából készített felmérést a Závech Research közvélemény-kutató a Római mobilgát megítéléséről, és nem túl meglepő módon a számok azt mutatják, hogy a budapestiek nem örülnek a fejlesztésnek.   

A válaszadók többsége inkább támogatná, hogy a parttól beljebb létesüljön gát, mint hogy közvetlenül a Duna-parton, mint az a jelenleg érvényes koncepció szerint épül, és ami a természetes partmenti életvilág részleges felszámolásával fenyeget. Az ellenérv az, hogy a Nánási út – Királyok útja mentén létesülő gát nem óvná meg azokat az épületeket, amik az út és a partszakasz között létesültek, még ha nem egy esetben szabálytalanul is.  

A fővárosiak 59 százaléka így is inkább beljebb létesítene gátrendszert, míg a part menti megoldást csak 20 százalék támogatja. 16 százalék nem tudott választ adni a kérdésre, 7 százalék az egész beruházást elutasítja. 

Arra a kérdésre, hogy kinek kéne döntenie a gát helyéről, kevésbé egyetértő válaszok születtek. Legtöbbek - 38 százalék - szerint a helyiek kezébe kéne adni a döntést. 

A felmérésből az derült még ki, hogy a budapestiek inkább óvnák a közpartkokat, 88 százalék gondolja, hogy nem szabad beépíteni ezeket a területeket, 71 százalék szerint pedig az volna kívánatos, ha több zöldterület létesülne a városban. (Index)