Olcsóbb sörért lobbiznak főzdék a kormánynál

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Ősszel több javaslatot szeretnének a kormány elé terjeszteni a sörgyártókat tömörítő szervezetek a sörpiac átalakításáról, többek között szeretnék elérni azt is, hogy 2018-tól a csapolt sörös áfája 5 százalékra csökkenjen a vendéglátóhelyeken - írja csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

A lap szerint a Kraft Sör Egyesület áfacsökkentő ötletével mind a legnagyobb sörgyárakat tömörítő Magyar Sörgyártók Szövetsége, mind a legtöbb kisebb kapacitású, kézműves főzdét összefogó Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE) egyetért.

A szervezetek azzal érvelnek az adócsökkentés mellett, hogy idén már több éttermi szolgáltatás forgalmi adója 27-ről 18 százalékra csökkent, jövőre pedig 5 százalékra mérséklődik, és ehhez a kedvezményezetti körhöz szeretnének csatlakozni. 

Gyenge Zsolt, a KSE elnöke úgy látja, hogy az államnak valamilyen támogatásban kellene részesítenie az ágazatot, hogy a kézműves sörök igazán népszerűek legyenek itthon és külföldön, mint annak idején ezt a hazai borágazattal is megtette. 

Dudok Ádám, a Kraft egyik alapítója és elnökségi tagja arról beszélt a lapnak, hogy mindehhez ki kellene dolgozni a bor marketing-stratégiájához hasonló sörstratégiát is, amelyben az államnak is szerepet kellene vállalnia. 

Hozzátette, hogy a magyar sörök már nagy szakmai versenyeken is megállják a helyüket, így állami támogatással Észak- és Nyugat-Európa piacaira is be lehetne velük törni. (via MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.