Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.: Van azbeszt a Városligetben, de nem veszélyes

Tbg
környezetvédelem
2017 augusztus 31., 12:17
comments 204

A Városligetben a Petőfi Csarnok bontási területén talált kötött formájú azbesztcement közvetlenül nem jelent veszélyt az egészségre. Ezt a tényt ugyanaz az akkreditált laboratórium erősítette meg, amely a médiában hivatkozott bevizsgálást is elvégezte.

A Ligetvédők szerdán tartottak sajtótájékoztatót arról, hogy azbeszttartalmú törmeléket találtak a Petőfi Csarnok bontásának helyszínén. A törött cső fedetlen, láthatóan bontott állapotban hevert a törmelékek között legalább 1,5 hónapja. A később (augusztus 11-én) bevizsgált minta ebből a csődarabból származott. Székely Balázs aktivista a 44-nek elmondta, több hasonló burkolatú, feltehetően lefolyócső hever még a romok között. 

Sághi Attila a Zrt. vezérigazgatója még 2016 decemberében állította azt az Origónak, hogy az azbesztmentesítése megtörtént.

A Zrt. közleménye így folytatódik:

„A Petőfi Csarnok bontási területén talált azbesztcement azonos azzal, amely Budapest vízvezetékhálózatának mintegy 40 százalékban is megtalálható. Az azbesztet - kiváló tűzvédelmi és hőszigetelő tulajdonsága, viszonylag könnyű feldolgozhatósága miatt - széles körben alkalmazták különösen a múlt század harmadától a nyolcvanas évek végéig. A mai napig számos ekkor épült közintézményben és lakóingatlanban megtalálható.

A Városliget Zrt. hangsúlyozza, hogy a Petőfi Csarnok felépítményének bontási munkálatai során feltárt, azbeszt tartalmú építőanyagokat 2017. év elején szakszerűen, biztonságosan, a jogszabályoknak megfelelően szállították el hivatásos azbesztmentesítők.

Kiemelten fontos megjegyezni, hogy a Petőfi Csarnok területen még nem fejeződtek be a bontási munkálatok. Az a tény, hogy az épület egykor látható része eltűnt, nem jelenti a bontási folyamat végét, hiszen számos feladatot kell ezt követően még elvégezni – a közművek eltávolításától a talajrekultivációig -, hogy a bontást lezártnak lehessen nyilvánítani. Pontosan ezért van elkerítve jelenleg is a munkaterület, és a Városliget Zrt. álláspontja szerint ezért balesetveszélyes a helyszínen tartózkodni mindaddig, amíg valamennyi munkafolyamat le nem zárult. A tiltakozók - élve gyülekezési jogukkal - állandó jelleggel demonstrációt tartanak az elzárt bontási területen, ezzel akadályozva a munkálatok szakszerű befejezését.

Az azbeszt vizsgálatát végző akkreditált labor vezetője Czap Zoltán, a Kör-Ker Kft. ügyvezető igazgatója megerősítette: 

<<A Petőfi Csarnok bontási területén talált minta az azbesztnek nem a belélegezhető, közvetlenül élet- és balesetveszélyes válfaja, hanem a városban mindenütt előforduló, kötött változata.>>” - zárul a közlemény.

A Ligetvédők augusztus 30-án csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót a Városligetben, miután a Kör-Ker Kft. azbeszttartalmat állapított meg a bontási törmelékben lévő mintában. 

A minta alapanyagaául szolgáló lefolyócső bontott, feltárt állapotban a Zrt. közlésével szemben legalábbis szerda estig biztosan a bontási helyszínen volt.

A Ligetvédők egyébként az év eleje, tehát a bontás kezdete (január-február) óta dokumentálták a munkálatokat, és azt állítják, „megfigyelésük során alig tapasztaltak arra utaló jelet, hogy megfelelő azbesztmentesítő tevékenység folyna a bontási területen.” 

A Ligevédőknek a bontásról és az azbesztmentesítésről vezetett naplójuk itt található, illetve készítettek egy rövidebb és egy hosszabb, videodokumentumokból álló összeállítást a PeCsa bontásáról.

A 444 megkereste az azbesztmentesítést végző cég (VS Construction Kft.) vezetőit is, de telefonon nem akartak nyilatkozni az ügyről. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.