4 céget választott ki az amerikai kormány a mexikói határfal prototípusainak építésére

külföld
2017 szeptember 01., 04:21
comments 28

Az amerikai kormány négy vállalatot választott ki csütörtökön a mexikói határfal prototípusainak elkészítésére.

A döntést a belbiztonsági minisztériumhoz tartozó, határőrizeti szervekért felelős főigazgató-helyettes jelentette be. Ronald Vitiello elmondta: egy alabamai (Caddell Construction), egy arizonai (Fisher Sand & Gravel Co., DBA Fisher Industries), egy texasi (Texas Sterling Construction) és egy Mississippi államban lévő (W. G. Yates & Sons Construction Company) vállalkozás készítheti a prototípusokat, amelyeket az amerikai-mexikói határ San Diego melletti szakaszán kell felépíteniük. A szövetségi kormányzat ezek elkészülte után hozza meg a végleges döntést a megbízásról.

A felépítendő falmintáknak „alternatív anyagokból” kell készülniük, ennek részleteit a jövő héten hozzák nyilvánosságra. A hatóság szerint a prototípusok kilenc méter magasak lesznek.

Az építkezés költségeit a 2017-es pénzügyi évben rendelkezésre álló, a kongresszus által már megszavazott keretből finanszírozzák. 

Az amerikai-mexikói határon építendő fal Donald Trump választási kampányának egyik fő ígérete volt, és az elnök kitart az építkezés terve mellett. A hét elején egyik Twitter-üzenetében megismételte, hogy

a határfal költségeit Mexikónak kell majd kifizetnie, a közép-amerikai állam azonban ezt többször is visszautasította.

A kongresszus egyelőre a kértnél kisebb összeget különített el erre a célra, és a jövő héten a vakációról visszatérő törvényhozók ismét megvitatják a kérdést. Donald Trump a múlt héten egy arizonai nagygyűlésen még azt is kijelentette: „ha a kormányzat működését is le kell állítani, a falat akkor is megépítjük”. (CNN, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.