Bucsa, Bázakerettye és Mezőtúr területén indít kutatófúrásokat a Mol

A koncessziós szerződésben elnyert területek közül elsőként Bucsa területén indítja el a Mol Nyrt. a kutatófúrást az utolsó negyedévben, 2018 elején pedig Bázakerettye és Mezőtúr területén is megkezdődnek a munkálatok – közölte a társaság az MTI-vel.

A cég ma a Zala megyei Bázakerettyén ünnepli a magyarországi szénhidrogén-bányászat indulásának 80. évfordulóját.

Magyarország első, olajat termelő kútjánál, a Bázakerettyéhez közeli Budafapusztán Szakál Tamás, a Mol Magyarország kutatás-termelés igazgatója azt mondta: a Budafa-2-es kút 80 évvel ezelőtti termelésbe állításával és folyamatos működtetésével az első magyarországi, ipari méretű olajtermelést biztosító kőolaj-lelőhellyel az ország felkerült a kőolajtermelés világtérképére.

A Mol most a belföldi lakossági gázfelhasználás egyötödét, illetve az olajfelhasználás egytizedét termeli ki Magyarországon. Bár a magyarországi geológiai lehetőségek korlátozottak, a szakemberek tudásának és az elérhető új innovatív technológiáknak köszönhetően „még évtizedekig biztosak lehetünk abban, hogy Magyarországnak lesz saját termelésű olaja és földgáza”, ezért határoztak úgy, hogy megint jelentős összeget költenek fejlesztésre, illetve új kőolaj- és földgázkutatási projektekbe – idézi a közlemény Szakál Tamást.

A Mol a negyedszer meghirdetett szénhidrogén-bányászati tenderen elnyert koncessziós szerződések szerint hat új blokkban kezdhet kutatási tevékenységbe. Még idén Bucsa, majd a jövő év elején Bázakerettye és Mezőtúr, később pedig Jászárokszállás, Okány nyugati és Zala szintén nyugati területein indulnak a próbafúrások.

A hat koncessziós terület közel 4200 km2, így a Mol jogosultságában álló kutatási területek mérete megközelíti a 7500 km2-t. A társaság naponta több mint 40 ezer hordónyi szénhidrogént termel ki, így a vállalatcsoport kutatás-termelési tevékenységének továbbra is Magyarország és a kelet-közép-európai régió a kulcsterülete.

A Mol-csoport 13 országban folytat kutatási tevékenységet és nyolcban végez kitermelést. A kutatás-termelési üzletág a közép-kelet-európai régión kívül érdekelt Pakisztánban, Irak kurdisztáni régiójában, Ománban, Angolában, Egyiptomban, a FÁK-országokban és az Északi-tengeren. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.