Operettállam*-alert: Kálmán Imre lánya díjat kapott

KULTÚRA
2017 szeptember 1., 18:02
comments 157
photo_camera Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Pro Cultura Hungarica díjat kapott Kálmán Yvonne, Kálmán Imre zeneszerző lánya. A díjat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át az Országház Vadásztermében, pénteken. Kálmán Yvonne édesapja, Kálmán Imre munkásságának és az operett mint magyar műfaj nemzetközi népszerűsítésének érdekében végzett több évtizedes tevékenységéért kapta az elismerést.

Kálmán Imre (illetve külföldön sokan németes formában írt néven, Emmerich Kálmánként ismerik) Siófokon, zsidó családban született 1882-ben, a budapesti Zeneakadémiára járt, és legnagyobb sikereit már bécsi lakosként aratta daljátékaival. 1940-ben, az Anschluss után – annak ellenére, hogy Adolf Hitler egyik kedvenc zeneszerzője volt, és állítólag mentességet ajánlott neki a zsidótörvények alól – az Egyesült Államokba menekült. 1949-ben visszatért Európába, és ausztriai, svédországi, franciaországi kitérők után Svájcban akart letelepedni, de sulyosbodó betegségei miatt ezt már nem tehette meg: 1953-ban, Párizsban elhunyt.

Leghíresebb operettjei az Obsitos, a Cigányprímás, a Marica grófnő és a Csárdáskirálynő.

* Deutsch Tamás a múlt héten, Hollandiával vívott diplomáciai csörte vezérszurkolójaként operettállamozta le Hollandiát.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt