Az arab számokat is eltüntetné egy német városból a szélsőjobboldali polgármesterjelölt

A német szélsőjobboldali párt, az NPD polgármester-jelöltjét, Otfried Bestet ültette fel az egyik német viccpárt, a Die Partei jelöltje egy tévén is közvetített választási vitában múlt szerdán, számolt be a Politico.

A viccpárt képviselője azt kérdezte Besttől, aki egy, a francia határhoz közeli városka, Völklingen vezetője kíván lenni, hogy mit akar kezdeni a városka szinte minden házán megtalálható arab házszámokkal.

A kérdező, Uwe Faust annyiban cselezett, hogy a téma felvezetését azzal kezdte, a németországi törvények szerint a házszámok feltüntetésének módjáról az önkormányzat rendelkezik.

A közönségnek egyből leesett a tantusz, értették viccet, Best azonban vagy nem értette, vagy igen, de nem szerette, ugyanis ezt válaszolta:

„Csak várjon, amíg polgármester nem leszek. Akkor majd kicseréltetem azokat!”

Az egyelőre nem világos, hogy mire cserélné le Best az arab számokat, amelyeket Európában nagyjából a 12. század óta használunk a sokkal több helyet igénylő, és lassabban olvasható római számok helyett.

Otfried Best a vitánForrás: Merkur.de

Szóba jöhetnek a római számok mellett a német rúnák, amelyek hasonlatosak a magyarországi rovásíráshoz. (Stern/Politico)