Az LMP szerint átverés a lombikprogram kibővítése

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az LMP szerint átverés a lombikprogram kibővítése, a kormányrendelet alapján ugyanis kijelenthető, hogy szó sincs 2 milliárdos forrásbevonásról. Csupán az eredetileg ígért pénz harmadát, 666 millió forint pluszforrást biztosítanak, és a teljesítményvolumen-korlátot is csak 10%-kal emelik meg. 

(A teljesítményvolumen-korlát annak szabályozása, hogy egy adott egészségügy beavatkozásból, illetve diagnosztikából mennyit lehet csinálni egy adott intézményben.)

Ha a kezelések száma eléri a korlátot, akkor a pároknak várniuk kell a beavatkozásra, miközben az idő nagyon fontos tényező a kezeléseknél.

Az LMP szerint két súlyos hibát is elkövetett a kormány. 7 évig semmit sem tett annak érdekében, hogy minél több gyermektelen, meddő pár vállalhasson gyermeket, és ígérete ellenére nem növelte a finanszírozást. 

Emellett nem történt állami kapacitásbővítés sem, nem alakult ki egy egészséges arány az állami és magánszolgáltatók között. Ma az eljárások 70-80 százalékát egy magánszolgáltató végzi, miközben az állami kapacitások rendkívül szűkösek.

Az LMP szerint a meddő párok valós segítséget érdemelnek. Kétszeresére kell emelni a finanszírozást 2 milliárd forint bevonásával, és a meddőségi kezelések esetén el kell törölni a teljesítményvolumen-korlátot. Ezzel valóban csökkenhetnének a várólisták. 

Emellett állami kapacitásbővítésre is szükség van, hogy mindenki számára hozzáférhetőek és megfizethetőek legyenek ezek az eljárások.

Az LMP által kritizált kormányrendeletről itt írtunk, október 1-én lép hatályba. (MTI-OS)

Címlapkép: ATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRA/Science Photo Library

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.