Az LMP szerint átverés a lombikprogram kibővítése

Az LMP szerint átverés a lombikprogram kibővítése, a kormányrendelet alapján ugyanis kijelenthető, hogy szó sincs 2 milliárdos forrásbevonásról. Csupán az eredetileg ígért pénz harmadát, 666 millió forint pluszforrást biztosítanak, és a teljesítményvolumen-korlátot is csak 10%-kal emelik meg. 

(A teljesítményvolumen-korlát annak szabályozása, hogy egy adott egészségügy beavatkozásból, illetve diagnosztikából mennyit lehet csinálni egy adott intézményben.)

Ha a kezelések száma eléri a korlátot, akkor a pároknak várniuk kell a beavatkozásra, miközben az idő nagyon fontos tényező a kezeléseknél.

Az LMP szerint két súlyos hibát is elkövetett a kormány. 7 évig semmit sem tett annak érdekében, hogy minél több gyermektelen, meddő pár vállalhasson gyermeket, és ígérete ellenére nem növelte a finanszírozást. 

Emellett nem történt állami kapacitásbővítés sem, nem alakult ki egy egészséges arány az állami és magánszolgáltatók között. Ma az eljárások 70-80 százalékát egy magánszolgáltató végzi, miközben az állami kapacitások rendkívül szűkösek.

Az LMP szerint a meddő párok valós segítséget érdemelnek. Kétszeresére kell emelni a finanszírozást 2 milliárd forint bevonásával, és a meddőségi kezelések esetén el kell törölni a teljesítményvolumen-korlátot. Ezzel valóban csökkenhetnének a várólisták. 

Emellett állami kapacitásbővítésre is szükség van, hogy mindenki számára hozzáférhetőek és megfizethetőek legyenek ezek az eljárások.

Az LMP által kritizált kormányrendeletről itt írtunk, október 1-én lép hatályba. (MTI-OS)

Címlapkép: ATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRA/Science Photo Library

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.