Egy német városban annyira tartanak a közeli belga atomerőműtől, hogy ingyen osztogatják a jódtablettákat

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

A Németország nyugati határánál fekvő Aachenben ingyenes jódtablettákat kezdtek el osztogatni a helyieknek, mert úgy látják, hogy a közeli belga atomerőmű egyre nagyobb veszélyt jelent a környéken lakók egészségére.

Ugyanis Aachentől 43 kilométerre működik Belgium egyik elöregedett erőműve, a Tihange, ami ellen a németek többször is tiltakoztak.

Fotó: RAINER JENSEN/dpa Picture-Alliance/AFP

A reaktorokat a belgáknak már többször le kellett állítaniuk a biztonsági kockázatok miatt. Előfordult, hogy a hűtővíz szivárgott, de mikrorepedéseket is találtak már a reaktoron. A repedéseket már a belga nukleáris ügynökség is megvizsgálta, de úgy találták, hogy azok nem jelentenek sugárzásveszélyt.

Belgium úgy tervezi, hogy a Tihange 2-t 2023-ban kapcsolják le teljesen, de egyelőre nem világos, hogyan pótolnák az erőmű által termelt energiát. A német hatóságok viszont azt követelik, hogy még gyorsabban állítsák le az erőművet.

A város lakói az önkormányzat oldalán regisztrálhatnak a jódutalványokért. Aachenben 150 ezren laknak, de a környéken lakókat is ellátják tablettákkal, mindenkinek fejenként 6 darab jár. Azért osztanak éppen jódot, mert radioaktív jód felhalmozódása megelőzhető normál jód adásával, ami ha korábban telítette a pajzsmirigyet, megakadályozza a radioaktív izotóp felvételét. (BBC)