Olyan, mintha Észak-Korea már Kínát is direkt provokálná

Négy hónapon belül másodszor húzott olyat Észak-Korea, amiről pontosan tudhatták, hogy az a szokottnál is jobban sérteni fogja a kínai vezetést, illetve az elnököt, Hszi Csin-pinget. 

Az persze, hogy Észak-Korea nagyhatalmakat provokál, önmagában nem újdonság, de a Kína felé történő provokatív lépések egy másik szintet jelentenek, hiszen Kína bármikor képes lenne gyakorlatilag összeroppantani a rezsim gazdaságát. 

Ennek ellenére Kim Dzsongun úgy döntött a vasárnapi hidrogénbomba-robbantás mellett, hogy tudták, a kínai vezetés éppen most készül fogadni a BRICS-találkozó keretében Brazília, Oroszország, India és Dél-Afrika vezetőit. A globalizációban vezérszerepre vágyó kínai vezetésnek más se kellett most, mint hogy az összes újság lapja ismét Észak-Koreával legyen tele, ráadásul egy olyan robbantás miatt, melyet Kínában, Csilin tartományban bekövetkezett földrengések kísértek. 

Elemzők szerint még mindig kérdés, hogy Hszi hajlandó lesz-e meghúzni a legkomolyabb, de eddig nem bevetett gazdasági fegyvert, és leállítani az Észak-Koreába tartó olajellátmányt. 

Persze az sem véletlen, hogy eddig nem történt ez meg. Ahogy Trump tűzviharral való fenyegetőzését is nehéz komolyan venni, hiszen egy katonai támadás minden valószínűség szerint Szöul pusztító megtámadását is jelentené, ugyanígy, az észak-koreai gazdaság összeroppantása pedig óriási menekültválságot indíthatna el, amire senkinek nincs szüksége a régióban. 

A kínai döntéshozókhoz közelálló forrás a Financial Timesnak arról beszélt, hogy egy ilyen nukleáris teszt pont egy olyan lépés lehet, ami az olajmegvonáshoz vezethet, de a kínai vezetés még mindig nagyon vonakodik ettől a lépéstől. Ha Észak-Koreáról van szó, mind Trump, mind Hszi csak papírtigrisek, tette még hozzá ez a forrás. 

Az International Crisis Group elemzője, Michael Kovrig is úgy látja, hogy Kína sem hisz abban, hogy a szankciókkal el lehetne érni a fegyverarzenál leszerelését, inkább rossz viselkedésért kirótt büntetésként tekintenek ezekre. Ezért szerinte Kína nem fog olyan lépést választani, ami az észak-koreai rezsim összeomlásához vezethetne, azaz nem nyúlnak az olajhoz. 

Hszi idén májusban már rendezett egy nagyszabású nemzetközi programot Kínában, és épp az új selyemútként is emlegetett projekt diplomáciai fórumának idején tesztelt sikeresen ballisztikus rakétát Észak-Korea. 

Érdekesség, de a kínai médiában azért nem sikerült felrúgni az eredetileg tervezett menetrendet, és a vasárnapi legfontosabb híradásokban a BRICS-találkozó volt a hangsúlyos téma, a robbantás csak a blokk végén, röviden fért be. De persze a világban máshol nem ez volt a leosztás. (Financial Times)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.