Olyan, mintha Észak-Korea már Kínát is direkt provokálná

külföld
2017 szeptember 03., 13:25
comments 63

Négy hónapon belül másodszor húzott olyat Észak-Korea, amiről pontosan tudhatták, hogy az a szokottnál is jobban sérteni fogja a kínai vezetést, illetve az elnököt, Hszi Csin-pinget. 

Az persze, hogy Észak-Korea nagyhatalmakat provokál, önmagában nem újdonság, de a Kína felé történő provokatív lépések egy másik szintet jelentenek, hiszen Kína bármikor képes lenne gyakorlatilag összeroppantani a rezsim gazdaságát. 

Ennek ellenére Kim Dzsongun úgy döntött a vasárnapi hidrogénbomba-robbantás mellett, hogy tudták, a kínai vezetés éppen most készül fogadni a BRICS-találkozó keretében Brazília, Oroszország, India és Dél-Afrika vezetőit. A globalizációban vezérszerepre vágyó kínai vezetésnek más se kellett most, mint hogy az összes újság lapja ismét Észak-Koreával legyen tele, ráadásul egy olyan robbantás miatt, melyet Kínában, Csilin tartományban bekövetkezett földrengések kísértek. 

Elemzők szerint még mindig kérdés, hogy Hszi hajlandó lesz-e meghúzni a legkomolyabb, de eddig nem bevetett gazdasági fegyvert, és leállítani az Észak-Koreába tartó olajellátmányt. 

Persze az sem véletlen, hogy eddig nem történt ez meg. Ahogy Trump tűzviharral való fenyegetőzését is nehéz komolyan venni, hiszen egy katonai támadás minden valószínűség szerint Szöul pusztító megtámadását is jelentené, ugyanígy, az észak-koreai gazdaság összeroppantása pedig óriási menekültválságot indíthatna el, amire senkinek nincs szüksége a régióban. 

A kínai döntéshozókhoz közelálló forrás a Financial Timesnak arról beszélt, hogy egy ilyen nukleáris teszt pont egy olyan lépés lehet, ami az olajmegvonáshoz vezethet, de a kínai vezetés még mindig nagyon vonakodik ettől a lépéstől. Ha Észak-Koreáról van szó, mind Trump, mind Hszi csak papírtigrisek, tette még hozzá ez a forrás. 

Az International Crisis Group elemzője, Michael Kovrig is úgy látja, hogy Kína sem hisz abban, hogy a szankciókkal el lehetne érni a fegyverarzenál leszerelését, inkább rossz viselkedésért kirótt büntetésként tekintenek ezekre. Ezért szerinte Kína nem fog olyan lépést választani, ami az észak-koreai rezsim összeomlásához vezethetne, azaz nem nyúlnak az olajhoz. 

Hszi idén májusban már rendezett egy nagyszabású nemzetközi programot Kínában, és épp az új selyemútként is emlegetett projekt diplomáciai fórumának idején tesztelt sikeresen ballisztikus rakétát Észak-Korea. 

Érdekesség, de a kínai médiában azért nem sikerült felrúgni az eredetileg tervezett menetrendet, és a vasárnapi legfontosabb híradásokban a BRICS-találkozó volt a hangsúlyos téma, a robbantás csak a blokk végén, röviden fért be. De persze a világban máshol nem ez volt a leosztás. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.