Orbán szinte azonnal szóba került Merkel és Schulz vitájában

Vasárnap este zajlott a német kancellárjelöltek tévés vitája, Angela Merkel és Martin Schulz pedig rögtön a vita elején Orbánra terelte a szót. 

A téma ugyanis hamar a 2015-ös menekültválság, illetve a menekültek beengedése lett Németországba, mire Merkel elismételte nagyjából azt, amit a héten egy interjúban is elmondott. Akkor azt mondta, hogy a magyar kormány megtévesztette a menekülteket a Keletinél, humanitárius katasztrófa fenyegetett, ezért kellett őket beengedni, most pedig azt emelte ki, hogy muszáj volt a németeknek cselekedni, mert a magyaroktól nem várhatta ezt.  

Fotó: HANDOUT/AFP

Schulz ugyanis a vitában arról beszélt, hogy szerinte Merkel hibázott a határok megnyitásakor. Szerinte Merkel kész tények elé állította az uniós partnereket, és ez vezetett oda, hogy Orbán Viktor Magyarországa és Jaroslaw Kaczynski Lengyelországa "kivonja magát a felelősség alól" és "cserben hagyja Németországot", holott "sok pénzt fizetünk ezeknek az országoknak".

Angela Merkel aláhúzta: Martin Schulz is tudja, hogy "Orbán Viktor elvette a menetjegyeket a Budapesten lévő menekültektől és egyszer csak nem engedte, hogy elinduljanak a vonatok", és "tudtuk, hogy Magyarország nem hajlandó szolidárisan részt venni" a menekültek ellátásában.

Így szeptember 4-én este gyorsan kellett cselekedni a Magyarországon gyalog elindult menekültek ügyében, mert "semmi reményem nem volt abban, hogy Orbán Viktor megváltoztatja hozzáállását" - mondta Angela Merkel.

Schulz ezután azzal támadt Merkelre, hogy úgy kritizálja Orbánt, hogy közben pártjának bajor szövetségese, a CSU díszvendégnek hívta meg magukhoz a magyar miniszterelnököt. Merkel erre Robert Fico és Martin Schulz kapcsolatával vágott vissza, végleg kelet-európai hangulatba fordítva a vita elejét. 

Bár az elején sokszor elhangzott Orbán neve, hamar más témákra, például a menekültek integrációjára és a török-EU viszonyra terelődött a szó. (via MTI, Politico)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.