Orbán szinte azonnal szóba került Merkel és Schulz vitájában

külföld
2017 szeptember 03., 19:17
comments 524

Vasárnap este zajlott a német kancellárjelöltek tévés vitája, Angela Merkel és Martin Schulz pedig rögtön a vita elején Orbánra terelte a szót. 

A téma ugyanis hamar a 2015-ös menekültválság, illetve a menekültek beengedése lett Németországba, mire Merkel elismételte nagyjából azt, amit a héten egy interjúban is elmondott. Akkor azt mondta, hogy a magyar kormány megtévesztette a menekülteket a Keletinél, humanitárius katasztrófa fenyegetett, ezért kellett őket beengedni, most pedig azt emelte ki, hogy muszáj volt a németeknek cselekedni, mert a magyaroktól nem várhatta ezt.  

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Schulz ugyanis a vitában arról beszélt, hogy szerinte Merkel hibázott a határok megnyitásakor. Szerinte Merkel kész tények elé állította az uniós partnereket, és ez vezetett oda, hogy Orbán Viktor Magyarországa és Jaroslaw Kaczynski Lengyelországa "kivonja magát a felelősség alól" és "cserben hagyja Németországot", holott "sok pénzt fizetünk ezeknek az országoknak".

Angela Merkel aláhúzta: Martin Schulz is tudja, hogy "Orbán Viktor elvette a menetjegyeket a Budapesten lévő menekültektől és egyszer csak nem engedte, hogy elinduljanak a vonatok", és "tudtuk, hogy Magyarország nem hajlandó szolidárisan részt venni" a menekültek ellátásában.

Így szeptember 4-én este gyorsan kellett cselekedni a Magyarországon gyalog elindult menekültek ügyében, mert "semmi reményem nem volt abban, hogy Orbán Viktor megváltoztatja hozzáállását" - mondta Angela Merkel.

Schulz ezután azzal támadt Merkelre, hogy úgy kritizálja Orbánt, hogy közben pártjának bajor szövetségese, a CSU díszvendégnek hívta meg magukhoz a magyar miniszterelnököt. Merkel erre Robert Fico és Martin Schulz kapcsolatával vágott vissza, végleg kelet-európai hangulatba fordítva a vita elejét. 

Bár az elején sokszor elhangzott Orbán neve, hamar más témákra, például a menekültek integrációjára és a török-EU viszonyra terelődött a szó. (via MTI, Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.