Romániában ősszel népszavazás jöhet arról, hogy csak nő és férfi házassága alkothat családot

külföld
2017 szeptember 03., 18:15

A kormányzó szociáldemokraták vezetője, Liviu Dragnea jelentette be szombaton, hogy abban bízik, ősszel népszavazást tarthatnak az alkotmányban foglalt családfogalom korlátozásáról, ami így kizárná, hogy legalizálják később az azonos neműek házasságát. 

A bejelentés a népszavazásról azután született meg, hogy egy szervezet tavaly hárommillió aláírást gyűjtött, melyben azt kérték, hogy változtassák meg a házasság fogalmát az alkotmányban, úgy hogy az szigorúan csak egy férfi és egy nő között létező kapcsolatot fedjen. 

Pride Bukarestben 2016 nyarán
photo_camera Pride Bukarestben 2016 nyarán Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Az alkotmánymódosításnak feltétele a népszavazás, de előtte még a javaslatnak a parlamenten is át kell majd mennie. 

Romániában kevés politikus vállalja, hogy támogatná az azonos neműek házasságát, az ország közéletében a mai napig nagy szerep jut az ortodox egyháznak. 

Az egyik fontos kivétel az ország államfője, az erdélyi szász származású Klaus Johannis, aki korábban már arról beszélt, hogy vallási és etnikai kisebbség tagjaként támogatja, hogy toleránsak és nyitottak legyenek más emberek felé. 

Az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig belső szavazást tartott a kérdésről, és ezután döntöttek úgy, hogy nem támogatják a népszavazás kérdését. 

Júniusban számos jogvédő szervezet közösen kérte a parlamentet, hogy utasítsák el a tervezett alkotmánymódosítást, mivel szerintük ezzel az ország egy populista, autoriter útra lép rá, ami a demokratikus szabadságjogok további korlátozásához vezethet majd.  

Az aláírásokat gyűjtő szervezet szintén kampányolt azért, hogy az állam ne támogassa a fogamzásgátlók költségeit és a választott abortuszokat, illetve kötelezné a kisgyermekes szülőket, hogy járjanak tanácsadóhoz, ha válni akarnak, valamint csökkentené a házasok adóterheit is. 

Jogvédő szervezetek szerint ha a család fogalmát egy férfi és egy nő házasságára alapoznák az alkotmányban, azzal a gyermeküket egyedül nevelő szülőket, a nem összeházasodott párokat, és más, nem hagyományos szülői felállásokat is kizárnának a család fogalmából. (Reuters)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.