Romániában ősszel népszavazás jöhet arról, hogy csak nő és férfi házassága alkothat családot

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A kormányzó szociáldemokraták vezetője, Liviu Dragnea jelentette be szombaton, hogy abban bízik, ősszel népszavazást tarthatnak az alkotmányban foglalt családfogalom korlátozásáról, ami így kizárná, hogy legalizálják később az azonos neműek házasságát. 

A bejelentés a népszavazásról azután született meg, hogy egy szervezet tavaly hárommillió aláírást gyűjtött, melyben azt kérték, hogy változtassák meg a házasság fogalmát az alkotmányban, úgy hogy az szigorúan csak egy férfi és egy nő között létező kapcsolatot fedjen. 

Pride Bukarestben 2016 nyaránFotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Az alkotmánymódosításnak feltétele a népszavazás, de előtte még a javaslatnak a parlamenten is át kell majd mennie. 

Romániában kevés politikus vállalja, hogy támogatná az azonos neműek házasságát, az ország közéletében a mai napig nagy szerep jut az ortodox egyháznak. 

Az egyik fontos kivétel az ország államfője, az erdélyi szász származású Klaus Johannis, aki korábban már arról beszélt, hogy vallási és etnikai kisebbség tagjaként támogatja, hogy toleránsak és nyitottak legyenek más emberek felé. 

Az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig belső szavazást tartott a kérdésről, és ezután döntöttek úgy, hogy nem támogatják a népszavazás kérdését. 

Júniusban számos jogvédő szervezet közösen kérte a parlamentet, hogy utasítsák el a tervezett alkotmánymódosítást, mivel szerintük ezzel az ország egy populista, autoriter útra lép rá, ami a demokratikus szabadságjogok további korlátozásához vezethet majd.  

Az aláírásokat gyűjtő szervezet szintén kampányolt azért, hogy az állam ne támogassa a fogamzásgátlók költségeit és a választott abortuszokat, illetve kötelezné a kisgyermekes szülőket, hogy járjanak tanácsadóhoz, ha válni akarnak, valamint csökkentené a házasok adóterheit is. 

Jogvédő szervezetek szerint ha a család fogalmát egy férfi és egy nő házasságára alapoznák az alkotmányban, azzal a gyermeküket egyedül nevelő szülőket, a nem összeházasodott párokat, és más, nem hagyományos szülői felállásokat is kizárnának a család fogalmából. (Reuters)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.