Végleg kimúlt az elmúlt évek legnagyobb gasztro/startup/hipszter átverése

TECH
2017 szeptember 3., 15:56
comments 191

Bárki, akinek alapvető ellenérzése van a szilíciumvölgyi startup-kultúrával szemben, most elégtételt érezve hátradőlhet: a Juicero hivatalosan is véget ért.  Ez volt az elmúlt évek legnagyobb techkamuja, amiben sokak szerint összpontosult minden, ami nevetséges, hitvány és kártékony ebben a világban.

A Szilícium-völgyet gyalázni ugyan tényleg nagyon könnyű egy csomó minden miatt (remek sorozat is készült ebben a témában), de ilyenkor mindig figyelmeztetnek a techvilágot jól ismerő szakértők, hogy egy csomó nagyon fontos és tényleg korszakalakító találmány is születik a régióban, melyek a távközléstől a gyógyszeriparig, a közlekedéstől a pénzeszközökön át rengeteg módon forradalmasíthatják majd az életünket. 

Ez persze így is van, de aztán jön egy olyan ötlet, mint a Juicero, és teljesen leuralja a közbeszédet. Magával a projekttel mi is részletesen foglalkoztunk: a 600, majd 400 dollárért árult gép azt ígérte, hogy előre preparált gyümölcs- és zöldségcsomagokból készít majd nekünk leveket.

Az ötlet, jellemzően a mai VC-kultúrára, teljesen megmozgatta a befektetőket, és mintegy 120 millió dollárt dobtak össze a gépre. Ez lehetett sok a techvilág újságíróinak, akik sorra írták a felháborodott cikkeket arról, hogy ez az egész mennyire nevetséges már. 

A vállalatot a kezdettől utálta mindenki, de végül a Bloomberg cikke tette be a kaput 2017 ápriisában, amikor megírták, hogy amit a Juicero ígér, azaz hogy az előre elkészített gyűmölcscsomagból kipréseli a leveket, azt kézzel is meg lehet csinálni, ráadásul sokkal hatékonyabban. Azaz maga a termék, a préselésre árult gép teljesen felesleges volt.

A tökéletes PR-összeomlás után a vállalat leértékelte a terméket 200 dollárra, majd elkezdtek embereket kirúgni, de a jelek szerint ez sem volt elég ahhoz, hogy a felszínen tartsák a céget. A Juicero honlapján jelentették most be, hogy vége, jövő héten szállítanak ki utoljára bezacskózott gyümölcsöket, illetve 90 napig visszatérítik minden vásárlónak az eszközök árát, ha kérik. 

A Juicerónak most vége, de ha egyszer lesz múzeuma a 2010-es éveknek, ott vélhetően fel fog még tűnni egy példány belőle. (via Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt