Figyelem, most Dél-Korea, tehát nem Észak-Korea, hanem a másik rakétázott

A dél-koreai védelmi minisztérium által közzétett képek a dél-koreai hadsereg szeptember 4-i rakétás éleslövészetéről. Az észak-koreai nukleáris létesítmények elleni csapást gyakorolták.Fotó: Handout/Getty Images

Rakéta-éleslövészetet rendezett hétfő kora reggel a dél-koreai hadsereg, a gyakorlaton az észak-koreai nukleáris létesítmények elleni csapást próbálták el. A gyakorlat részeként a szárazföldről és a levegőből is indítottak rakétákat.

A gyakorlatot nem sokkal James Mattis amerikai védelmi miniszter Észak-Koreát "masszív katonai válasszal" fenyegető nyilatkozata után tartották. Mattis és a dél-koreai hadsereg is az északiak kísérleti nukleáris robbantására reagált.

Észak-Korea vasárnap hajnalban felrobbantotta első hidrogénbombáját, amit állításuk szerint sikerült eléggé lekicsinyíteni ahhoz, hogy akár egy nagy hatótávolságú hordozórakétára is felszereljék. A szakértők szeizmikus adatokon alapuló becslései szerint 100 kilotonnás, minden korábbi észak-koreai bombánál legalább ötször erősebb bombával nagyobb városok központjait is megsemmisíthetik.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn tart rendkívüli ülést a témában. A tanácskozás előtt Dél-Korea és Japán vezetői egyeztettek, hogy összehangolják válaszukat. Mindkét állam szigorúbb szankciókat, a korábbinál határozottabb BT-határozatot hozatna.

A hétfő reggeli rakéta-éleslövészet is már a határozottabb válasz része volt. Ezzel a dél-koreai haderő azt akarta demonstrálni, hogy képes megsemmisítő csapást mérni az észak-koreaiak nukleáris létesítményei mellett az északi rezsim vezetésére, valamint a Dél-Koreát közvetlenül fenyegető csapatokra is. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.