Két napon és 100 kilométeren keresztül gyalogolt segítségért az ausztrál prérin ragadt férfi

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
A préri és a semmi Észak-Ausztráliában, nem messze YularátólFotó: Ian Trower/robertharding

Thomas Mason szerdán egy kietlen úton hajtott, nem messze a közép-ausztráliai Yulara városa mellett, amikor egy teve az útra tévedt, a sofőr pedig már nem tudta félrerántani a kormányt. 

Az autó megpördült, és Thomas ugyan megúszta komolyabb sérülés nélkül, a kocsi használhatatlanná vált. A 21 éves kereskedő, Thomas a bennszülött Pipalyatjara közösség egyik falvából tartott Alice Springsbe, amikor a baleset történt. 

Thomas ekkor még aligha sejtette, mekkora szopóágra került. A legközelebbi lakott terület 150 kilométerre volt az észak-ausztráliai prérin. Két napon keresztül baktatott mire péntek este rátaláltak. Összesen legalább 100, de inkább 120 kilométert tett meg élelem és ivóvíz nélkül. Egy víztartály az útjába került, de csak egy flakon vizet tudott magával vinni, utána saját vizeletét itta meg, hogy ne száradjon ki teljesen. 

Az autópályára próbált visszatalálni, miután rájött, hogy máskülönben biztos nem találnak rá. Aztán azon matekozott, vajon mikor tűnik fel valakinek, hogy eltűnt, és indulnak a keresésére. Szülei pénteken jelezték Thomas eltűnését, miután nem ült fel az Alice Springsből Darwinba tartó repülőgépre. 

37 kilométerre Yulara városától, egy kis úton találtak rá végül Thomasra, aki a rendőrség szerint kiszáradt és kimerült volt ugyan, de a körülményekhez képest jó bőrben volt. (BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.