Észak-Korea sötétbe borítaná az Egyesült Államokat

külföld
2017 szeptember 05., 11:04
comments 351

"A multifunkciós termonukleáris bombának nagy a pusztító ereje, nagy magasságban felrobbantva pedig akár szupererős elektromágneses támadásra is használható" - írta az észak-koreai rezsim hivatalos közleményének is tekinthető beszámolójában a vasárnap reggeli kísérleti termonukleáris robbantásról az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA. A sajátos, zavarbaejtőn konkrét fenyegetés a Wall Street Journal szerint adhat okot némi aggodalomra. Azt biztosan tudjuk, hogy Észak-Koreának van atomfegyvere és már az Egyesült Államok kontinentális részét is elérő rakétája, tehát elvben képes lehet egy elektromágneses támadásra. Aminek akár pusztító hatása is lehet.

Hogy pontosan milyenek, arról megoszlanak a vélemények. A legoptimistábbak szerint olyan nagy baj nem lehet belőle. Ők leginkább az amerikaiak hatvanas évekbeli nagy magasságú termonukleáris robbantásaira mutogatnak, melyek során ugyan keletkezett elektromágneses impulzus, melynek hatását a robbantás helyétől majd 1500 kilométerre, Hawaiion is érezték, de a pusztítás nem volt jelentős. Kidurrant nagyjából háromszáz utcai lámpa izzója és megszólalt néhány riasztó.

Az ennél vészjóslóbb képet festők érvei szerint ennek jelentős részben a robbantás egyenlítőhöz közeli helyszínének is köze volt, az ennél északabbra fekvő Egyesült Államok felett robbantva megsokszorozódna a robbanáskor keletkező elektromágneses impulzus ereje - a Hawaiin mért 5,6 kilovolt/méterrel szemben egy hasonló fegyver Észak-Amerika felett 22-30 kV/m erejű impulzust keltene. Az amerikai hadsereg egy 1994-es tanulmánya (.pdf) szerint egy 400 kilométeres magasságban Dél-Dakota felett felrobbantott nukleáris fegyver nagyjából az egész kontinentális Egyesült Államokat lefedő elektromágneses impulzust generálna. Az impulzus pedig most, 55 évvel a fent hivatkozott kísérlet után sokkal nagyobb pusztítást okozna, már csak azért is, mert sokkal több, elektromágneses impulzusra érzékeny eszközt használunk.

Ráadásul egy sikeres elektromágneses támadásnak nem feltétele a minél nagyobb bomba - a most robbantott, 100 kilotonnás termonukleáris fegyver pedig nem is a legalkalmasabb a feladatra, a korábbi kísérletekhez használt atombombák pusztítóbb hatásúak lehetnek e-bombaként bevetve. A legpesszimistább forgatókönyvek szerint egy ilyen támadás hónapokra kiiktathatná az amerikai elektromos hálózatot, ez pedig közvetve rengeteg emberéletet követelne a kórházi ellátás, a hatékony kommunikáció és az áruszállítás ellehetetlenítésével.Egy ilyen támadás védtelenné is tenné az Egyesült Államokat, bár csapásmérő képességétől nem fosztaná meg. Hogy mekkora a reális veszélye egy ilyen támadásnak, az felbecsülhetetlen. A WSJ Yousaf M. Butt fizikus 2010-es elemzését idézi, aki szerint egy Észak-Koreához hasonló lator állam inkább "látványos és közvetlen földfelszíni robbantást választana a megbízhatatlan és bizonytalan elektromágneses csapás helyett", mert "a tömegpusztító fegyver előnyösebb a tömeges zavart keltő fegyvernél".

A WSJ szerint az biztos, hogy immár indokolt lenne az e-bomba elleni védekezés is, még ha ennek vannak is nehézségei. Az elektromos hálózat és az elektromos eszközök nagy része a villámlás okozta túlfeszültség ellen védett. Elméletben elektromágneses impulzussal szembeni védőrendszerekkel is fel lehet szerelni ezeket az eszközöket, de a teljes hálózat védetté tétele rendkívül időigényes, a védekezés pedig nem feltétlenül hatásos. Egy nukleáris elektromágneses impulzus három hullámából az első ugyanis olyan nagy frekvenciájú, hogy a hagyományos túlfeszültségvédők hatástalanok ellene. A második impulzushullám ellen már hatásosak lennének ezek az eszközök, ha az első nem ütötte volna már ki mindet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.