Kosártörténeti győzelem: Magyarország–Románia: 80-71

sport
2017 szeptember 05., 17:25

A házigazda Románia legyőzésével továbbjutott a magyar férfi kosárlabda-válogatott az Európa-bajnokság csoportküzdelmeiből. Mindezt úgy, hogy hétfőig a magyar kosárlabdának egyetlen Európa-bajnoki győzelemre sem futotta 1969 óta. (A korai hatvanas években, illetve előtte még erősebb volt a magyar kosár: 1955-ben a budapesti Európa-bajnokságot megnyerte a magyar csapat, előtte, 1953-ban ezüstérmes lett, 1946-ban pedig harmadik volt.)

Hanga Ádám egyik bravúros akciója: egy zsákolásnál szinte átugorja a románok húsz centivel magasabb centerét.
photo_camera Hanga Ádám egyik bravúros akciója: egy zsákolásnál szinte átugorja a románok húsz centivel magasabb centerét. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Szerda este Kolozsváron a Hanga Ádám és Vojvoda Dávid vezette válogatott nagyon kemény játékkal, óriási küzdelemben tudott a Románok fölé kerekedni. Nem dobtak jól, főleg a távoliak nem ültek, de nagyon fegyelmezetten játszottak végig, és remekül védekeztek, bírták a lélektani nyomást az óriási hangulatban; Hanga és Vojvoda betörései, egyéni akciói pedig szinte mindig hatékonyak voltak. A román válogatott az utolsó percig a magyar nyakán volt, bár szinte végig vezettünk, de még az utolsó perc előtt is csak négy pont volt a magyar előny.

A kolozsvári győzelemmel a magyar csapat már biztosan bejutott a legjobb 16 európai csapat közé, az utolsó meccs (a toronymagas csoportelső, százszázalékos Spanyolország ellen játszunk) eredményétől függetlenül, és Isztambulban folytathatja az Európa-bajnoki tornát.

A C csoport állása egy körrel a vége előtt, 4-4 meccs után:

  1. Spanyolország 8 pont
  2. Horvátország 7 pont
  3. Montenegró 6 pont
  4. Magyarország 6 pont
  5. Csehország 5 pont
  6. Románia 4 pont

(A győzelemért két pont jár, a vereségért egy. A csoport első négy helyzettje jut tovább. A 2017-es Európa-bajnokságot négy helyszínen, Finnországban, Romániában, Törökországban és Izraelben rendezik.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.