Miért jobbak a férfiak scrabble-ben, mint a nők?

Igen heves reakciókat váltott ki az a tanulmány, amit egy amerikai egyetemi kutatócsapat publikált a Psychological Weekly című szaklapban, és ami azt elemzi, hogy miért szerepelnek markánsan jobban a férfiak a scrabble-versenyeken a nőknél. Igen fontos rögtön az elején megismételni, hogy a tanulmány egyik fő állítása nem az, hogy a férfiak úgy általában jobban játszanák a szókirakót, hanem az, hogy erősebb versenyzők.

A dolognak ez a része a statisztikákat nézve nem különösebben vitás: a ranglisták elejében markánsan több a férfi és a tíz legutóbbi scrabble-világbajnok egytől egyig hímnemű volt. Ez azért érdekes jelenség, mert ellentétben például a sakkal - ahol a férfiak egyszerűen azért sokkal jobb játékosok, mert nagyságrenddekkel kevesebb nő sakkozik náluk a világon - a scrabble-versenyek indulói között átlagosan valamivel még több is a nő, mint a férfi.

A kutatócsapat a 2004-es és 2008-as amerikai scrabble-bajnokságok több száz résztvevőjével készített mélyinterjúk alapján írta meg a munkáját. A kérdésekkel a versenyzők felkészülési, edzési módszereit, a gyakorlással töltött időt és hasonlókat firtattak.

A tanulmány végkövetkeztetése - természetesen erősen leegyszerűsítve - az, hogy a férfidominanciát nem az alapvető szellemi képességek közötti különbség, hanem az eltérő edzésmódszerek okozzák. Úgy, hogy maga a felkészüléssel töltött idő lényegében nem tér el a két nemnél, az edzések tartalma annál inkább. 

A női scrabble-versenyzők ugyanis jóval több időt töltenek el scrabblejátszással, hús-vér emberek társaságában, ami pompás szórakozás, de nem számít hatékony edzésnek. A férfiak viszont jóval kevesebbet játszanak és sokkal többet foglalkoznak a korábbi bajnokok legsikeresebb játszmáinak, a körönként kihúzott betűiknek és az azokból kirakott nagy pontértékű szavaknak a tanulmányozásával és megjegyzésével. A játszmaelemzés monoton módszerével persze mindkét nem él és mindkettő gyűlöli, a férfiak mégis sokkal többször veszik rá magukat, ami a versenyeredményekben is megmutatkozik.

A tanulmány szerzői szerint nem arról van szó, hogy a nők kevésbé lennének céltudatosak vagy kitartóak, hanem inkább arról, hogy a férfiak hajlamosabbak teljesen értelmetlen hobbik miatt számukra kifejezetten kellemetlen élményeket is bevállalni. A scrabblegyőzelem a nyerés örömén kívül ugyanis nem hoz semmit a konyhára, a sportágban alig van pénz.

Azt, hogy a férfiuralom tényleg csak a scrabble versenyverziójára igaz, szerintem mindenki tudja, aki szokott játszani. Otthon engem 10-ből 8,5-szer ver meg az Imola, a társaságban, ahol még játszani szoktam 2 másik fiú és 1 lány társaságában, az esetek 2/3-ában Timi nyer. De nálunk mindenki pontosan nulla órát tölt edzéssel, ha magát az előző partit nem számolom ide.


Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.