Nemhogy kamu-, hanem egyenesen vicchír volt a mecset ajtaját a hurrikán áldozatai előtt bezáró imám sztorija

media
2017 szeptember 05., 03:52
comments 105

Nem is járt életében Texasban az a kanadai imám, akinek a fényképe bejárta a netet mint annak a Houston közelében található mecsetnek a vezetőjéé, ahová nem engedték be a Harvey hurrikán áldozatait, mondván oda csak igazhitűek léphetnek be. Ez annak a fényében nem is csoda, hogy mint most a BBC megírta, a hír eredetileg az America's Last Line of Defense (Amerika Utolsó Védővonala) nevű szatírikus politikai weboldalon jelent meg. A liberálisellenes oldalon szerepel is egy disclaimer arról, hogy náluk nem valós hírek jelennek meg, bármennyire is úgy tűnhet néha. Ez azonban a megosztásokban persze nem látszik.

Az állítólag viccnek szánt cikkük szerint a mecsetben 500 embert is el lehetett volna helyezni, ám a muszlimok ezt megtagadták az árvíz elől menekülő gyauroktól.

A kamuhíroldal az álhírét Ibrahim Hindy, egy torontói imám képével illusztrálta. Hindy a Twitteren közölte, hogy életében nem járt Texasban, a hurrikán idején pedig Mekkában volt zarándoklaton. Hétfőn reggel a szájt Hindy képét egy libanoni imám fotójára cserélte ki. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.