5,1 millió euróra büntették Artur Mas volt katalán elnököt és tíz másik volt vezetőt a 2014-es „alternatív függetlenségi népszavazás” miatt

Sajtójelentések szerint a spanyol állami számvevőszék úgy döntött, hogy több mint 5 millió eurót kell fizetnie Artur Mas volt katalán elnöknek és tíz másik volt katalán vezetőnek a 2014. november 9-én megrendezett „alternatív függetlenségi népszavazás” miatt.

Artur Mas kampányol 2015. december 18-án.Fotó: Miquel Llop/NurPhoto

Az autonóm kormány volt elnöke, egykori kormányának több tagja és magas rangú helyi tisztviselők anyagi felelősségre vonását azzal indokolták, hogy a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztő határozata ellenére megrendezték a referendumot, hogy megtudják, mennyien támogatják az autonóm közösség elszakadását Spanyolországtól.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az 5,1 millió euró milyen arányban oszlik meg a 11 volt helyi vezető között, de ha nem fizetnek, akár a személyes vagyonukat is zárolhatják.

Carles Puigdemont mostani katalán elnök a számvevőszék döntése azt mondta: a spanyol kormány „áthágta a jogállamiságot”, és „minőségi ugrást hajtott végre a félelemkeltésre irányuló, kétségbeesett stratégiájában”, hogy megakadályozza az idén október 1-re tervezett újabb népszavazást. (Ezt várhatóan a napokban írja ki.) Azt mondta, a spanyol állam részről növekszik a fenyegetés és az agresszió.

A 3 éve tartott „alternatív népszavazáson” a 7,5 milliós Katalóniában az 5,4 millió választásra jogosult közül több mint 2,3 millióan vettek részt. A függetlenséget és az elszakadást közülük kb. 1,8 millióan (80 százalék) támogatták.

A konzultációnak is nevezett népszavazás után jogi eljárások sora indult a katalán vezetőkkel szemben, idén márciusban pedig a katalán legfelsőbb bíróság 2 évre eltiltotta köztisztség viselésétől Artur Mas volt elnököt, amiért engedetlenséget tanúsított az alkotmánybíróság döntésével szemben. Rövidebb időtartamra szintén hasonló büntetéssel sújtotta az elnök egykori helyettesét, Joana Ortegát és Irene Rigau volt regionális oktatásügyi minisztert. (MTI)