Házkutatást tartottak a brazil olimpiai bizottság elnökénél

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A rendőrség kedden kutatta át a brazil olimpiai bizottság első emberének otthonát. Annak gyanúja merült fel, hogy Carlos Nuzman szavazatvásárlással biztosította be, hogy 2016-ban Rio de Janeiróban rendezzék meg a nyári olimpiát. 

A botrányt a hét elején brit lapok robbantották. Értesüléseik szerint Nuzman kétmillió dollárt fizetett Lamine Diack, Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkárának, illetve a NOB tagjának, hogy támogassa a riói rendezést. 

Carlos Nuzmant (napszemüvegben) kísérik el a rendőrökFotó: WILTON JUNIOR/Agência Estado

A hatóságok sajtóbeszámolók szerint dokumentumokkal, aktatáskákkal és egy számítógéppel a birtokukban távoztak a házkutatás után. Az ügyészség közleménye szerint összesen 320 millió dollár értékű összeget foglaltak le Nuzmantól, és két további gyanúsítottól, Arthur Soarestől és Eliane Pereira Cavalcante-től. 

A Brazíliában és Franciaországban is zajló hatósági fellépés során összesen 11 ember ellen adtak ki letartóztatási parancsot. 

Az ügyészség szerint Rio állam egykori kormányzója, Sergio Cabral rendelte el, hogy Soares helyezzen el kétmillió dollárt Diack fiának számláján, három nappal azelőtt, hogy eldöntötték volna, hol rendezik majd a játékokat. 

Végül két vállalatához érkezett meg a pénz, melyek Diack fiához köthetőek, az egyik Szenegálban, a másik Moszkvában van bejegyezve. 

Cabralt már a nyáron elítélték, pénzmosásért és megvesztegetésért 14 évet kapott. Diackot 2015-ben tartóztatták le. 

Az olimpia megrendezése óta egymást érik a súlyos korrupciós ügyek, már Rio egykori polgármestere is érintett. (OCCRP)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.