Marosvásárhelyen este tüntetés lesz a római katolikus gimnáziumért

A magyar kormány változatlanul kiáll a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium diákjai, tanárai, szülői közössége, és a „meghurcoltak” mellett – közölte az Emmi az MTI-vel. A kormány felszólította az illetékes intézményeket, a román tanügyminisztériumot, hogy haladéktalanul hárítsanak el minden akadályt az iskola működése elől.

A múlt héten biztossá vált, hogy a román hatóságok a marosvásárhelyi katolikus gimnázium megszüntetését készítik elő. Erről Liviu Pop tanügyminiszter tájékoztatta Miguel Maury Buendía pápai nunciust. A Maros Megyei Tanfelügyelőség egy augusztus 2-án kimondott jogerős ítélet hivatalos közlésére vár ahhoz, hogy a gimnázium feloszlatását kinyilvánítsa.

Romániában jövő hétfőn kezdődik a 2017/2018-as tanév, de a katolikus gimnázium több mint 300 diákjának és tanárainak még mindig rendezetlen a helyzete. A Római Katolikus Státus Alapítvány elnöke, Jakubinyi György érsek este 18 órára hívott tüntetni „minden jóakaratú embert” Maros megye prefektusi hivatala elé.

Székely zászlót formázó alakzatot készítenek mécsesekből a Székely szabadság napja rendezvényen a Hősök terén 2014. március 10-én.Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium ügyében írt – Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere által jegyzett – állásfoglalásban azt írták: most amikor már csak napok vannak hátra az iskolakezdésig, és az iskola helyzete még mindig megoldatlan, a magyar kormánynak ismét fel kell emelnie szavát az ott tanuló diákok, az ott tanító pedagógusok, a szülők és az egész marosvásárhelyi és erdélyi magyar közösség védelmében.

Nem fogadják el, hogy egy általuk megalapozatlannak tartott feljelentéssel meghurcolják az iskola volt igazgatóját és megfenyegessenek diákokat és szülőket, és elfogadhatatlannak nevezték, hogy a helyi és országos kormányzati intézmények egy év után is minden oldalról akadályokat gördítenek az iskola működése elé, és „minden felelős intézmény egymásra mutogat a valós megoldáskeresés helyett”.

Az Emmi szerint „ez a felelőtlen és szándékosan irányított huzavona a magyar nyelvű oktatás ellen, a magyar nyelvű római katolikus egyház iskolaalapítási joga ellen, a magyar közösség egésze ellen irányul”.

Kitértek arra is, hogy „nem az első alkalom, hogy a román hatalom az igazságszolgáltatás eszközét is beveti annak érdekében, hogy a magyar közösséget és vezetőit megtörje, jogaiban – köztük az anyanyelven való tanuláshoz való jogában – korlátozza, történelmi létét megkérdőjelezze”. Ezt viszont a magyar kormány különösen károsnak tartja most, amikor Románia centenáriumi ünnepre készül, és közben „szándékosan figyelmen kívül hagyja az ott élő magyar közösség történelmi és államalkotó szerepét, és kényszer-intézkedésekkel próbálja megakadályozni a békés együttélést”. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.