Több ezer kórházi dolgozó tiltakozott az angol közszféra bérplafonja ellen

2017 szeptember 6., szerda 16:48

Több ezer kórházi dolgozó tiltakozott a londoni Parlamentnél, mert a kormány fizetési plafont vezetett be. A közszférában dolgozók reálbére mostanra már 14 százalékot csökkent a hét évvel ezelőtti szinthez képest.

A tiltakozók szerint ha nem történik változás, nem riadnak vissza a további szervezett megmozdulásoktól, és figyelmeztették a kormányt, hogy más eszközök bevetésére is készülnek.

A rendezvényt szervező Royal College of Nursing elnöke, Cecilia Anim arról beszélt, a kormány túlságosan hozzá van szokva ahhoz, hogy a kórházi dolgozók alacsony bérekért is elvégzik a feladatukat, anélkül, hogy többet követelnének.

A tömegben pályakezdő ápolók, és több évtizede a szakmában lévők is voltak, és többen spontán felszólaltak a színpadon is. A legtöbb megszólaló beszédében elhangzott, hogy a jelenlegi kórházi bérek arra is alig elegendők, hogy kifizessék az albérleti díjat és a számlákat.

Az RCN egy májusban, több mint 50.000 résztvevővel tartott szavazása alapján a kórházi dolgozók hatalmas százaléka akár sztrájkra is hajlandó lenne, ha nem emelkedik rövid időn belül a fizetési plafon a közszféra dolgozói számára. (Guardian)

Szőke Dániel