470 trolljuk posztjait hirdették az oroszok összesen 100 ezer dollárért a Facebookon

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az amerikai elnökválasztás és Trump győzelme után egy darabig központi kérdés volt a nyilvánosságban, hogy a Facebook, illetve például az oldalon terjedő totálisan kamu hírek hogyan befolyásolhatták az amerikai belpolitikát. Mi itt írtunk erről összefoglalót.

A Facebook vezetői először hárították a felelősséget, de aztán beleálltak a dologba, és többek között belső vizsgálat indult Alex Stamos biztonsági főnök vezetésével, ennek az átvilágításnak bizonyos részleteit hozták most nyilvánosságra.

Kiderült például, hogy 470 darab jellemzően kamuhíreket terjesztő felhasználó különböző politikai tartalmú posztjait pörgette összesen 100 ezer dollár (25,7 millió) értékben az orosz Internet Research Agency nevű társaság, ami gyakorlatilag egy Szentpéterváron működő állami trollfarm, ahol a dolgozóknak az a feladatuk, hogy munkaidőben nyomják az orosz propagandát az interneten.

A Facebook pontosan nem árulta el, hogy milyen posztokat pörgettek az amerikai választási kampány alatt és után, egészen 2017 májusáig ebből a pénzből, de azt igen, hogy politikai, és azon belül is nagyon megosztó tartalmakról, a melegjogokról,  fegyverviselésről, bevándorlásról és faji ügyekről szólat a pénzért hirdetett írások. (BBC, WaPO)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.