470 trolljuk posztjait hirdették az oroszok összesen 100 ezer dollárért a Facebookon

külföld
2017 szeptember 07., 05:09
comments 62

Az amerikai elnökválasztás és Trump győzelme után egy darabig központi kérdés volt a nyilvánosságban, hogy a Facebook, illetve például az oldalon terjedő totálisan kamu hírek hogyan befolyásolhatták az amerikai belpolitikát. Mi itt írtunk erről összefoglalót.

A Facebook vezetői először hárították a felelősséget, de aztán beleálltak a dologba, és többek között belső vizsgálat indult Alex Stamos biztonsági főnök vezetésével, ennek az átvilágításnak bizonyos részleteit hozták most nyilvánosságra.

Kiderült például, hogy 470 darab jellemzően kamuhíreket terjesztő felhasználó különböző politikai tartalmú posztjait pörgette összesen 100 ezer dollár (25,7 millió) értékben az orosz Internet Research Agency nevű társaság, ami gyakorlatilag egy Szentpéterváron működő állami trollfarm, ahol a dolgozóknak az a feladatuk, hogy munkaidőben nyomják az orosz propagandát az interneten.

A Facebook pontosan nem árulta el, hogy milyen posztokat pörgettek az amerikai választási kampány alatt és után, egészen 2017 májusáig ebből a pénzből, de azt igen, hogy politikai, és azon belül is nagyon megosztó tartalmakról, a melegjogokról,  fegyverviselésről, bevándorlásról és faji ügyekről szólat a pénzért hirdetett írások. (BBC, WaPO)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.