Amal és George Clooney befogadtak egy iraki menekültet a házukba

2017 szeptember 7., csütörtök 12:19
205

Egy rakás érdekes vagy eddig egyáltalán nem ismert dolgot mesélt el magáról George Clooney egy interjúban, amit a Hollywood Reporternek adott.

Most beszélt arról először, hogy a feleségével, Amallal - aki emberjogi ügyekben fellépő ügyvéd - befogadtak egy jezidi származású iraki menekültet, aki az Augusta városában álló házukban lakik és azóta elkezdett járni egy chicagói egyetemre.

Clooney elmesélte, hogy a férfi egy Moszulba tartó buszon utazott, amikor az Iszlám Állam harcosai megtámadták a járművet, lelőtték a két sofőrt, majd közölték, hogy aki egyetemre akar menni, azt szintén lelövik.

"Túlélte és Amerikába jött. Miután átesett a szükséges ellenőrzéseken, megnyílt előtte az út, hogy egy új életet építsen fel magának" - mondta a színész.

Clooney komoly összeggel tervez támogatni más menekülteket is. Ehhez a forrást nem is színészként, hanem üzletemberként kereste meg. Az interjúból ugyanis kiderül, hogy a Casamigos Tequila nevű szeszipari céget, amit két társával alapított, nemrég 700 millió dollárért adták el a Diageo nevű italmultinak, és Clooneynak 200 millió jutott az összegből.

Ennek egy részét a házaspár jótékonykodásra fordítja. Első lépésként adtak 1 millió dollárt a Southern Poverty Law Center nevű szervezetnek. Most viszont további húszmilliót terveznek főleg menekültekre fordítani a Clooney Foundation for Justice nevű alapítványukon keresztül. Az összegből menekültek letelepedését és lakhatását támogatják, valamint iskolákat építenek nekik.

Clooney nem a felszínes médiadakozók közé tartozik, hanem próbál átgondoltan segíteni. Miután a dél-szudáni függetlenség régi támogatójaként, sokmillió dollár összegyűjtése után azt látta, hogy a 2011-ben végre függetlenné vált országban polgárháború tör ki a durva korrupció következtében, most taktikát váltott. Jelenleg arra ad pénzt szakértőknek és magánnyomozóknak, hogy a dél-szudáni politikusok és katonai vezetők bevételi forrásai után kutakodjanak. Clooney pénzéből eddig durván 4 milliárd dollárnyi elsíbolt segély és egyéb pénz útját sikerült feltárni. A színész emellett több bank vezetőivel is felvette a kapcsolatot, arról győzködve őket, hogy ne finanszírozzák a korrupt hadurakat.

Az interjúban könnyedebb dolgokról is beszélt, például elmesélte, hogy hogyan kérte meg a felesége, Amal kezét. Londonban történt a dolog, Clooney vett egy gyűrűt, majd összeállított egy playlistet a nagynénikéje, Rosemary Clooney szerelmes dalaiból, főzött egy otthoni tésztavacsorát, majd az evés végeztével, a levezető pezsgőzés közben megkérte a feleségét, hogy vegyen már ki egy öngyújtót a fiókból. Csakhogy abban nem öngyújtó, hanem gyémántgyűrű volt. Amikor a megfelelő dalhoz érve Clooney letérdelt és előadta az előadandókat. Csakhogy Amalt annyira sokkolta a gyűrű, hogy húsz teljes percen át nem válaszolt, csak azt nézte és azt ismételgette, hogy istenem. 20 perc után aztán igent mondott.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt