Amal és George Clooney befogadtak egy iraki menekültet a házukba

Egy rakás érdekes vagy eddig egyáltalán nem ismert dolgot mesélt el magáról George Clooney egy interjúban, amit a Hollywood Reporternek adott.

Most beszélt arról először, hogy a feleségével, Amallal - aki emberjogi ügyekben fellépő ügyvéd - befogadtak egy jezidi származású iraki menekültet, aki az Augusta városában álló házukban lakik és azóta elkezdett járni egy chicagói egyetemre.

Clooney elmesélte, hogy a férfi egy Moszulba tartó buszon utazott, amikor az Iszlám Állam harcosai megtámadták a járművet, lelőtték a két sofőrt, majd közölték, hogy aki egyetemre akar menni, azt szintén lelövik.

"Túlélte és Amerikába jött. Miután átesett a szükséges ellenőrzéseken, megnyílt előtte az út, hogy egy új életet építsen fel magának" - mondta a színész.

Clooney komoly összeggel tervez támogatni más menekülteket is. Ehhez a forrást nem is színészként, hanem üzletemberként kereste meg. Az interjúból ugyanis kiderül, hogy a Casamigos Tequila nevű szeszipari céget, amit két társával alapított, nemrég 700 millió dollárért adták el a Diageo nevű italmultinak, és Clooneynak 200 millió jutott az összegből.

Ennek egy részét a házaspár jótékonykodásra fordítja. Első lépésként adtak 1 millió dollárt a Southern Poverty Law Center nevű szervezetnek. Most viszont további húszmilliót terveznek főleg menekültekre fordítani a Clooney Foundation for Justice nevű alapítványukon keresztül. Az összegből menekültek letelepedését és lakhatását támogatják, valamint iskolákat építenek nekik.

Clooney nem a felszínes médiadakozók közé tartozik, hanem próbál átgondoltan segíteni. Miután a dél-szudáni függetlenség régi támogatójaként, sokmillió dollár összegyűjtése után azt látta, hogy a 2011-ben végre függetlenné vált országban polgárháború tör ki a durva korrupció következtében, most taktikát váltott. Jelenleg arra ad pénzt szakértőknek és magánnyomozóknak, hogy a dél-szudáni politikusok és katonai vezetők bevételi forrásai után kutakodjanak. Clooney pénzéből eddig durván 4 milliárd dollárnyi elsíbolt segély és egyéb pénz útját sikerült feltárni. A színész emellett több bank vezetőivel is felvette a kapcsolatot, arról győzködve őket, hogy ne finanszírozzák a korrupt hadurakat.

Az interjúban könnyedebb dolgokról is beszélt, például elmesélte, hogy hogyan kérte meg a felesége, Amal kezét. Londonban történt a dolog, Clooney vett egy gyűrűt, majd összeállított egy playlistet a nagynénikéje, Rosemary Clooney szerelmes dalaiból, főzött egy otthoni tésztavacsorát, majd az evés végeztével, a levezető pezsgőzés közben megkérte a feleségét, hogy vegyen már ki egy öngyújtót a fiókból. Csakhogy abban nem öngyújtó, hanem gyémántgyűrű volt. Amikor a megfelelő dalhoz érve Clooney letérdelt és előadta az előadandókat. Csakhogy Amalt annyira sokkolta a gyűrű, hogy húsz teljes percen át nem válaszolt, csak azt nézte és azt ismételgette, hogy istenem. 20 perc után aztán igent mondott.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.