Az atomminiszter szerint nem a magyar kormányon, hanem az oroszokon múlik majd, hogy oligarchák építik-e a paksi erőművet

Új fejezet kezdődik a 444 életében.

Süli Jánosnak, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszternek a Figyelő kockáztatott meg egy kérdést, hogy akkor oligarchák, csókosok, kormányközeli vállalkozók építik-e majd Paks II.-t.

A miniszter szerint „a kormánynak nem lesz beleszólása abban, hogy milyen vállalatok építik majd Paks II.-t”, ez majd az orosz állami cég, a Roszatom dolga és felelőssége lesz

Hozzátette, hogy az oroszok „nagy fokú transzparenciát ígérnek”. Egyébként is európai uniós közbeszerzésekről van szó. 

Süli JánosFotó: süli jános paks miniszter polgármester atomerőmű

Süli János beszélt arról is, hogy a magyar állam kulcsrakész erőművet vesz meg, és szerinte a 12,5 milliárd eurós beruházási érték a fix áras szerződés miatt nem kúszhat felfelé. 

A miniszter azt ígérte, hogy a pénzmozgás teljesen átlátható lesz, a kifizetések pedig nem a magyar államon futnak át, hanem azt az orosz fél fizeti ki a vállalkozásoknak. 

Úgy gondolja, hogy Paks II. akkor is megépül, ha a 2018-as választásokon az ellenzék nyer, mivel szerinte „egy új főállású, más politikai színezetű kormány is belátná, hogy ez nem nagypolitikai, hanem energetikai kérdés”. Emlékeztetett arra, hogy 2009-ben négypárti konszenzus volt arról, hogy szükség van az atomerőmű kapacitásának fenntartására. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.