Az atomminiszter szerint nem a magyar kormányon, hanem az oroszokon múlik majd, hogy oligarchák építik-e a paksi erőművet

2017 szeptember 7., csütörtök 5:14
148

Süli Jánosnak, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszternek a Figyelő kockáztatott meg egy kérdést, hogy akkor oligarchák, csókosok, kormányközeli vállalkozók építik-e majd Paks II.-t.

A miniszter szerint „a kormánynak nem lesz beleszólása abban, hogy milyen vállalatok építik majd Paks II.-t”, ez majd az orosz állami cég, a Roszatom dolga és felelőssége lesz

Hozzátette, hogy az oroszok „nagy fokú transzparenciát ígérnek”. Egyébként is európai uniós közbeszerzésekről van szó. 

Süli János Fotó: süli jános paks miniszter polgármester atomerőmű

Süli János beszélt arról is, hogy a magyar állam kulcsrakész erőművet vesz meg, és szerinte a 12,5 milliárd eurós beruházási érték a fix áras szerződés miatt nem kúszhat felfelé. 

A miniszter azt ígérte, hogy a pénzmozgás teljesen átlátható lesz, a kifizetések pedig nem a magyar államon futnak át, hanem azt az orosz fél fizeti ki a vállalkozásoknak. 

Úgy gondolja, hogy Paks II. akkor is megépül, ha a 2018-as választásokon az ellenzék nyer, mivel szerinte „egy új főállású, más politikai színezetű kormány is belátná, hogy ez nem nagypolitikai, hanem energetikai kérdés”. Emlékeztetett arra, hogy 2009-ben négypárti konszenzus volt arról, hogy szükség van az atomerőmű kapacitásának fenntartására. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt