Az óriási mexikói földrengés után cunamitól tartanak

Ez a cikk rendszeresen frissül.

Súlyos földrengés rázta meg Közép-Amerikát, a legnagyobb károkat Mexikóban okozta.

A rendkívül erős földrengés epicentruma a Csendes-Óceán alatt volt, 120 kilométerre a szárazföldtől, körülbelül a mexikói-guatemalai határ közelében. 

Ez ezer kilométerre délre van Mexikóvárostól, ám a rengés annyira erős volt, hogy a fővárosban is súlyos károkat okozott. A mexikói főváros több kerületében például elment az áram. Így mozogtak a kandeláberek például:

Cunamiveszélyt is elrendeltek, 1 méteres árhullámot várnak a szakértők. A cunami több országot is veszélyeztet, a riadó Guatemala, Panama, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Honduras és Ecuador partvidékére is vonatkozik. Mexikó Chiapas államában megkezdték a tengerparton élők kitelepítését.

Részlet egy Chiapas államban készített amatőr videóból.

A rengés 8,1-es erősségű volt a Richter-skála szerint, ez különösen magas értéknek számít, évente átlagosan egy alkalommal lehet ilyet tapasztalni a Földön. Nagyon erősek voltak az utórengések is, négy alkalommal 5-ös fokozatnál is erősebbek.

A legnagyobb károkat a rengés a déli Chiapas államot érte. Eddig négy halálos áldozatról van hír. Több épület összeomlott, sok nincs áram, az államban tanítási szünetet rendeltek el.

Sok településen az emberek nyílt terekre menekültek, nehogy a megsérült épületekről rájuk essen valami. Helyi idő szerint éjszaka mozdult meg a föld.

A mexikói elnök azt mondta, hogy ez volt az elmúlt száz év legerősebb földrengése. Erősebb volt mint az 1985-ös rengés, ami 10 ezer embert ölt meg. Most azért nincs sok áldozat, mert ezúttal a rengés epicentruma nem sűrűn lakott területen volt.