Az óriási mexikói földrengés után cunamitól tartanak

katasztrófa
2017 szeptember 08., 05:49
comments 58

Ez a cikk rendszeresen frissül.

Súlyos földrengés rázta meg Közép-Amerikát, a legnagyobb károkat Mexikóban okozta.

A rendkívül erős földrengés epicentruma a Csendes-Óceán alatt volt, 120 kilométerre a szárazföldtől, körülbelül a mexikói-guatemalai határ közelében. 

Ez ezer kilométerre délre van Mexikóvárostól, ám a rengés annyira erős volt, hogy a fővárosban is súlyos károkat okozott. A mexikói főváros több kerületében például elment az áram. Így mozogtak a kandeláberek például:

link Forrás

Cunamiveszélyt is elrendeltek, 1 méteres árhullámot várnak a szakértők. A cunami több országot is veszélyeztet, a riadó Guatemala, Panama, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Honduras és Ecuador partvidékére is vonatkozik. Mexikó Chiapas államában megkezdték a tengerparton élők kitelepítését.

Részlet egy Chiapas államban készített amatőr videóból.
photo_camera Részlet egy Chiapas államban készített amatőr videóból.

A rengés 8,1-es erősségű volt a Richter-skála szerint, ez különösen magas értéknek számít, évente átlagosan egy alkalommal lehet ilyet tapasztalni a Földön. Nagyon erősek voltak az utórengések is, négy alkalommal 5-ös fokozatnál is erősebbek.

A legnagyobb károkat a rengés a déli Chiapas államot érte. Eddig négy halálos áldozatról van hír. Több épület összeomlott, sok nincs áram, az államban tanítási szünetet rendeltek el.

link Forrás
Sok településen az emberek nyílt terekre menekültek, nehogy a megsérült épületekről rájuk essen valami. Helyi idő szerint éjszaka mozdult meg a föld.

A mexikói elnök azt mondta, hogy ez volt az elmúlt száz év legerősebb földrengése. Erősebb volt mint az 1985-ös rengés, ami 10 ezer embert ölt meg. Most azért nincs sok áldozat, mert ezúttal a rengés epicentruma nem sűrűn lakott területen volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.