Fájdalomcsillapítót kapott a rákra a börtönben, elvesztette a fél arcát

A nagy multú iráni politikai újságíró, Alireza Rajaee mostanra elveszítette egyik szemét és fél arcát, mert 2011-től 2015-ig tartó börtönbüntetése alatt semmilyen ellátást nem kapott kezdődő rákjára. 

A börtönben többször is megvizsgálták, és az orvosok megállapították, hogy nincs szüksége semmilyen ellátásra, fájdalmait pedig egyszerű fájdalomcsillapítóval igyekeztek enyhíteni.

Szabadulása után nemsokkal Rajaee orvosai megállapították, hogy a férfinak előrehaladott rákja van, mely a jópár alkalmas kemoterápiás kezelés ellenére mostanra már ráterjedt a szemére és a fél arcára is. 

Az Újságírók Nemzetközi Szervezete szerint az iráni igazságszolgáltatás a felelős, amiért a férfi állapota ilyen súlyossá válhatott. A szervezet főtitkára, Anthony Bellanger arról is beszélt, kifejezetten aggódik az Iránban jelenleg is börtönbüntetését töltő többi újságíró miatt is. 

"Az ilyen szintű nemtörődömség a hatalom részéről nem más, mint az emberi jogok ellen elkövetett durva erőszak."

Rajaee korábban számos jelentős iráni reformpárti lap politikai szerkesztője volt, az állam 2011-ben rendszerellenes propaganda terjesztéséért záratta be. (Guardian)

Szőke Dániel

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.