Mengyi, Fónagy, Papcsák nem indulhatnak jövőre

POLITIKA
2017 szeptember 08., 06:47
comments 95

A Magyar Idők alaposabb körképet közölt a fideszes politikusok átrendezéséről.

A legfontosabb már csütörtökön kiderült: a parlamenti frakciót eddig vezető Kósa Lajos városfejlesztési tárca nélküli miniszter lesz. Az új frakcióvezető pedig Gulyás Gergely lesz, aki eddig a parlament legbefolyásosabb bizottságát, a törvényalkotásit vezette.

Az ebből következő változások:

  • A törvényalkotási bizottság új elnöke Hende Csaba lesz, aki 2010-2015-ben honvédelmi miniszter volt. Hende politikai karrierjét az MDF-ben kezdte, és 2002-ben őt bízta meg Orbán Viktor a polgári körök megszervezésével. 2015. decemberében váratlanul váltotta le miniszteri posztjáról, mert elégedetlen volt a kerítés építésének sebességével.
  • A honvédelmi és rendészeti bizottságot most Kósa Lajos vezeti, miniszterként ott sem maradhat, utódja ezen a poszton a korábban rezsibiztosként is megismert Németh Szilárd lesz. Németh egyben a Fidesz egyik alelnöke is. 

Az is kiderül a Magyar Időkből, hogy a 2018-as választáson néhány választókörzetben új jelölt lesz:

  • Mengyi Roland helyett Koncz Ferenc lehet a jelölt Szerencsen. Mengyi ellen vádat emelt az ügyészség korrupció miatt. Koncz most a város polgármestere. A két tisztség összeférhetetlen, ha győz, akkor a város vezetéséről le kell mondania.
  • Hasonló a helyzet Miskolcon. Ott Kriza Ákos polgármester lett a választókerületi elnök (aki szinte minden esetben az egyéni képviselőjelölt is a Fideszben). Kriza Sebestyén Lászlót váltotta.
  • Tiffán Zsolt (Szigetvár) sem marad egyéni jelölt, az utódja Nagy Csaba lesz.
  • Vantara Gyula (Békéscsaba) helyett Hanó Miklós alpolgármester indul a parlamenti helyért.
  • Kocsis Máté józsefvárosi polgármester is választókerületi elnök lesz, vagyis visszatérhet ő is a parlamentbe, Vas Imrét váltja.
  • Papcsák Ferenc egykori zuglói polgármester helyét Jelen Tamás volt újbudai alpolgármester kapja. Papcsák jelenleg a jegybank felügyelőbizottságának elnöke. 
  • A 12. kerületben Fónagy János (most az NFM államtitkára is) helyett Gulyás Gergely indul egyéniben. Itt Pokorni Zoltán kerületi polgármester a választókerületi elnök, de ő nem akar visszamenni a parlamentbe. 
  • A 13. kerületben Harrach Tamás, a KDNP-s frakcióvezető fia lesz a lesz az új jelölt. Ebben a körzetben a legerősebb a baloldal talán egész Magyarországon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.