Rekordfizetése mellett reprezentációra is kirívóan sokat költ Orbán tanácsadója

direkt36
2017 szeptember 08., 07:02
comments 334

Tizenhét miniszterelnöki megbízott segíti Orbán Viktor munkáját, de van közöttük egy, aki nemcsak rekordmagas, nettó 920 ezer forintos fizetésével tűnik ki, hanem azzal is, hogy messze ő költi a legtöbbet reprezentációs költségekre. Hegedűs Zsuzsáról van szó, aki a társadalmi felzárkóztatásról és a társadalmi konfliktusok kezeléséről ad tanácsokat a miniszterelnöknek, és emellett egy gyerekéhezés ellen küzdő alapítványt is vezet. 

Hegedűs tavaly annak ellenére költött másfél millió forintot éttermi számlákra és vendégfogadásra a minisztérium költségére, hogy nem találtuk nyomát annak, hogy olyan rendezvényt szervezett volna, ahol neki kellett fizetni a meghívottak vendéglátását.

A minisztériumot és Hegedűs Zsuzsát is hiába kérdeztük, pontosan mire költött el ennyi pénzt. A minisztérium egyáltalán nem válaszolt, Hegedűs pedig csak annyit, hogy szeptemberben kampányba kezd, addig semmilyen kérdésről nem nyilatkozik egyik médiának sem.

Megkapta a maximális fizetésemelést

A bölcsész végzettségű Hegedűs 1976-ban emigrált Franciaországba, ott szociológiából doktorált, majd kutatóként azt vizsgálta, hogyan lehet megállítani társadalmi leszakadást. A Fidesz 2010-es győzelme óta Orbán Viktor fizetett tanácsadója.

Hegedűs munkájáért az első négy évben megbízási szerződés alapján fizetett neki havi bruttó egymillió forintot a Miniszterelnökség. A 2014-es választások után Orbán miniszterelnöki megbízottnak nevezte ki Hegedűst, így előbb a Lázár János által irányított Miniszterelnökség alkalmazottja lett, majd – a megbízottak többségéhez hasonlóan – átkerült a Rogán Antal vezetésével 2015-ben felállt Miniszterelnöki Kabinetirodához. Azóta a megbízottak fizetését törvény szabályozza: legfeljebb az államtitkári fizetést kaphatják meg, ami alapesetben bruttó 997 200 forint.

A miniszterelnöki megbízottakat alkalmazó két minisztériumtól kapott adatok szerint Hegedűs Zsuzsanna jóval magasabb fizetést kap, mint a többiek, akik között olyan is akad, aki ingyen ad tanácsot a miniszterelnöknek. Hegedűs a Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint tavaly még nettó 708 012 forintot kapott, ez idén nettó 920 373 forintra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a bruttó fizetése egymillió forint felett lehet, ami magasabb, mint a megbízottaknak adható államtitkári alapfizetés. Azt a minisztérium többszöri kérdésünkre sem árulta el, hogy Hegedűs bruttó illetménye hány forint és a fizetésemelés okáról sem közöltek semmi. A miniszternek azonban lehetősége van az államtitkári alapfizetést növelni vagy csökkenteni. Ennek maximális mértéke 30 százalék, Hegedűs pedig épp ennyivel kap több fizetést, mint tavaly.

A miniszterelnöki megbízottak havi tiszteletdíja:

Hegedűs már többször kényszerült magyarázkodni 2010 óta a fizetése miatt. Néhány hete azt mondta a Heti Válasznak, hogy szerinte nincs ebben semmi különös: “Mi a sztori? Jóval kevesebbet keresek, mint amennyi a franciaországi kutatói fizetésem volt, amit a hazai szerepvállalásom miatt hagytam ott 2010-ben. A köztisztviselői bértábla által meghatározott fizetésből élek”.

Eddig sem az nem volt nyilvános, hogy Hegedűs fizetése óriásit nőtt idén, sem pedig azt nem tudtuk, hogy ez a kiemelkedő fizetés jelentős reprezentációs költségtérítéssel is kiegészül.

Csoki, kávé, étterem, virág havi 136 ezerért

A miniszterelnöki megbízottak a havi fizetésükön kívül egyéb juttatásokra is jogosultak: a minisztériumtól irodát, munkatársakat kapnak, kérhetnek autót, lakást, fizetik a munkával kapcsolatos utazásaikat, és a reprezentációs kiadásaikat.

A miniszterelnöki megbízottak utazási költségei (2015 október - 2017 március):

A reprezentációs kiadások elszámolását az adótörvények szabályozzák, illetve jogszabály kötelezi a minisztériumokat is, hogy az ilyen költségek felhasználásáról részletes előírást készítsenek. A Miniszterelnökségen ennek megfelelően meghatározták, hogy a munkával kapcsolatos éttermi fogyasztáson kívül például sajtótájékoztatókra, rendezvényekre, konferenciákra lehet bevásárolni a keretből. Azt is felsorolták, hogy mit lehet venni: kávézáshoz és teázáshoz való dolgokat, ásványvizet, üdítőket, bort és pezsgőt, édes és sós aprósüteményeket és rágcsálnivalókat, gyümölcsöt, virágot, szalvétát és eldobható evőeszközöket. A Miniszterelnökségen dolgozó miniszterelnöki megbízottak közül egyedül Szili Katalinnak van évi 360 ezer forintos reprezentációs kerete, amiből 2016-ban összesen 173 ezer forintot költött el.

A Hegedűst is alkalmazó Miniszterelnöki Kabinetiroda reprezentációs költésekről szóló szabályait hiába kerestük, nem találtuk meg a Hivatalos Értesítőben, pedig a közigazgatási államtitkárnak már a minisztérium megalakulása után ki kellett volna adnia az erre vonatkozó utasítást. Kértük a minisztériumtól, hogy küldjék el a szabályokat, de erre a kérésünkre semmit sem reagáltak.

A miniszterelnöki megbízottak reprezentációs költségei (2015 október - 2017 március):

Pedig a Miniszterelnöki Kabinetiroda sokkal bőkezűbben bánik a reprezentációs kiadásokkal, mint más minisztériumok. Csak a miniszterelnöki megbízottak több mint 4,1 millió forintot költöttek el a minisztérium 2015 októberi megalakulása óta. Ennek az összegnek több mint felét, közel 2,5 millió forintot Hegedűs Zsuzsának fizettek ki, ami átlagosan havi 136 ezer forint. Hegedűs csak tavaly másfélmillió forintot költött éttermi számlákra és vendégfogadásra, miközben a kormányzati honlap hírei és az MTI hírarchívuma szerint nem tartott sajtótájékoztatót, és olyan konferenciáról, rendezvényről sem tudunk, amit kimondottan ő rendezett, így neki kellett volna biztosítania a vendégek frissítőit.

Egy nyári interjúban Hegedűs azt mondta az ATV-nek, hogy a látszat ellenére aktívan dolgozik, a Direkt36-nak pedig most azt mondta telefonon, hogy egy új kampány beindításán dolgozik, de ennél több részletet nem árult el. A Miniszterelnöki Kabinetiroda pedig azt írta kérdésünkre, hogy Hegedűs “ideje jelentős részét - munkahelyén kívül - a leghátrányosabb helyzetű települések felkeresésével tölti. Fontos kiemelni, hogy a főtanácsadó asszony ezeken a településeken nagy népszerűségnek örvend”.

Hegedűs nem csak a miniszterelnöki megbízottak közül tűnik ki reprezentációs kiadásaival, de annál is sokkal többet költ, mint amennyi nála magasabb rangban lévő állami alkalmazottaknak egyáltalán engedélyezve van. Tavaly átlagosan nyolcszor annyit költött ilyen célra, mint amennyit például a gazdasági miniszter költhet egy hónapban. A fejlesztési és a honvédelmi miniszternek is csak havi 30 ezer forintot engedélyeztek, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke viszont már csak tízezer forintot költhet havonta.

Mivel kíváncsiak vagyunk rá, hogy Hegedűs mire költött el ennyi pénzt, kértük a minisztériumot, hogy mutassák meg a kifizetéseket megalapozó számlákat. A minisztérium erre a kérésünkre sem reagált. 

A Direkt36 nonprofit szervezet. Csak akkor tudunk ilyen ügyeket feltárni, ha vannak támogatóink. Csatlakozz te is!


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.