Csepreghy: Hadházy Ákos egy tudatlan gazember

POLITIKA
2017 szeptember 09., 16:09
comments 586
Hadházy Ákos LMP-s képviselõ felszólal a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. május 31-én
photo_camera Hadházy Ákos, az LMP társelnöke és parlamenti képviselője Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Az LMP társelnöke még csütörtökön tartott sajtótájékoztatót arról, hogy a koraszülött gyerekek családjával foglalkozó Korábban Érkeztem Alapítvány, aminek kuratóriumi tagja Lázár János felesége, a nyáron 1,2 milliárd forintos uniós támogatásban részesült. A politikus kikérte a projekt dokumentációt, és arról beszélt, hogy az bűzlik a lopástól, 

Farkas Flórián-szintű korrupcióról beszélt,

mert olyan pénzek tűnnek el, amiket kiszolgáltatott embereknek szánnak. "Gazemberséget, bizarr, elképesztő költéseket" emlegetett. 

Példaként említette a mentorházakra elkülönített forrást, ahol a projekt 30 hónapos időtartamára a három ingatlan bérlésére 80 millió forintot fognak elkölteni. Vagyis egy mentorház havi bérleti díja 888 ezer forint, amit Hadházy a gyulai ingatlanpiaci helyzet ismeretében túlzásnak tart. Jogi tanácsadásra 50 millió forint megy majd el, és 53 millióért készül el a mentorprogram módszertana, aminek összeállításánál 1024 munkaórával számolnak, vagyis egy munkaóra több mint 50 ezer forintra jön ki. A mentorhálózat három koordinátora és a szakmai asszisztens munkadíja összesen 176 millió forint, amely havi egymillió forint körüli fizetésre is elég lehet a program időtartama alatt. Kutatásokra és marketing kiadásokra 507 millió forintot, a projekt költségvetésének 42 százalékát szánják.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára
photo_camera Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára Fotó: Halász Júlia/444.hu

Az alapítvány egyeztetést hívott össze Szegeden az ügyről, ahol elhangzottak szakmai érvek,  Szabó Miklós, a MagyarPerinatológiai Társaság elnöke és Bereczki Csaba, a szegedi gyermekklinika vezetője is beszélt, de a főszerep a személyeskedésé volt. Hadházy tartotta magát ahhoz, hogy a cél nemes, de ez a projekt "nem a megoldást segíti", a cél az, hogy a források valóban a traumatizált családokat segítsék. 

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára tudatlannak és gazembernek nevezte Hadházyt, amiért szerinte "úgy támadott meg kizárólag politikai haszonszerzés miatt egy kiemelten fontos feladatot végző alapítványt, hogy annak működéséről és az általa kétségbe vont pályázatról valójában fogalma sincs". Az államtitkár bocsánatkérésre szólította fel Hadházyt, aki ezt megtagadta. (MTI) 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.