Észak-koreai propaganda csatornákat kapcsolt le a Youtube

külföld
2017 szeptember 09., 13:35
comments 30

Két észak-koreai propaganda csatornát is elérhetetlenné tett a Youtube. A Simmekoreas és Uriminzokkiri oldalakon általában az állami tévé műsorait és a koreai hírügynökség anyagait osztották meg, nem ritkán sokmilliós nézettséget generálva, de pénteken felfüggesztették elérésüket, a 18 illetve 20 ezer feliratkozott néző nagy bánatára. 

A Stimmekoreasról azt tartják, hogy egy Észak-Koreát támogató, de nem az országban élő szerkesztő működteti. Az Uriminzokkirit közvetlenül a koreai kormányhoz kötik, és elsősorban a külföldön élő észak-koreaiakat próbálják vele elérni.

Nem mindenki értett egyet a döntéssel Észak-Koreán kívül sem. A Guardian által megszólaltatott fegyverszakértő, Jeffrey Lewis szerint például nemzetbiztonsági szempontból is hasznosak ezek a propagandavideók, amik segítenek megérteni az észak-koreai gondolkodást és a motivációkat, és ennek egy olyan ország esetében, amely termonukleáris fegyvereket fejleszt, van jelentősége. A felvételeken nyomon lehet(ett) követni azt is, hogyan alakul át aktuálisan Kim Dzsong Un udvartartása, vagy épp milyen fegyvergyárakat látogat meg a vezető. 

A Youtube nem pontosította, hogy milyen jogsértés miatt függesztette fel az oldalakat, de valószínűsíthető, hogy az oldalak által generált forgalom és reklámbevétel összeférhetetlen az Észak-koreával szemben érvényben lévő amerikai gazdasági szankciókkal. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.