MOL-bojkottra hív a volt román elnök egy Székelyföld-térkép miatt

külföld
2017 szeptember 09., 15:40
comments 141

A MOL benzinkutak bojkottjára szólította fel a romániai autósokat Traian Basescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, aki azt sérelmezte, hogy a benzinkutaknál „az autonóm Székelyföld” térképét forgalmazzák. A volt román államfőnek a pártja ifjúsági szervezete által szervezett nyári egyetemén tett kijelentéseit az Agerpres hírügynökség idézte szombaton. Basescu a Székelyföldi legendárium térképét kifogásolta.

Basescu leköszön az elnüki posztról 2014 december 21-én.
photo_camera Basescu leköszön az elnöki posztról 2014 december 21-én. Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Traian Basescu kijelentette: a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium kapcsán kialakul román-magyar konfliktusnak tulajdonképpen egy bírósági ítélet képezi az alapját, és Romániában „egyelőre senki nem vonja kétségbe a bírósági ítéleteket”. Azt kifogásolta még hangsúlyosabban, hogy „a MOL benzinkútjainál az autonóm Székelyföld térképét forgalmazzák az ország közepén”. Basescu hangsúlyozta, hogy mindezt „Magyarország kereskedelmi társasága teszi”, amelyet Románia készségesen fogadott a területén.

Traian Basescut általában jobbközép politikusként emlegetik Romániában, 2004 és 2014 között tíz éven át volt államelnök, de sorozatos korrupciós vádak és botrányok kísérték pályáját, mindeközben viszonylag jó kapcsolatot ápolt Orbán Viktorral. 2009-ben, regnáló elnökként a Fidesz tusványosi rendezvényét is meglátogatta. Elnöki mandátumának lejárta óta egyre inkább magrinalizálódik a román politikában, viszont egyre hangosabb nacionalista és magyarellenes kijelentésekkel próbálja észrevétetni magát: tavaly év végén egy Orbán-nyilatkozatra válaszul célozgatott Budapest román megszállására. (via MTI)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.