New York Times: Orbán szégyenletes menekültpolitikája súlyosbítja a válságot

Fotó: Marijan Murat/dpa

Szerkesztőségi cikkben bírálta a magyar kormány és Orbán Viktor menekültpolitikáját szombati számában a New York Times. Az amerikai lap szerint néhány közép-európai ország, különösen Magyarország politikája súlyosbítja a 2015 óta valamelyest csillapodó, de Európa számára hosszútávon kihívást jelent ő menekültválságot. A cikk szerint 

"szégyen, hogy az az ország nem fogad be egyáltalán menekülteket, amelyik 1989-ben, az emberi jogokra és humanitárius elvekre hivatkozva elsők közt nyitotta meg határait Kelet és Nyugat között." 

Az NYT összefoglalja az Európai Bíróság által hozott ítéletet a kvótaperben, és írnak arról is, hogy Magyarország nem volt hajlandó hozzájárulni a Görögországra és Olaszországra nehezedő migrációs nyomás enyhítéséhez. Idézik Szijjártó nyilatkozatát az ítélet után, aki szerint a "politika erőszakot tett az európai jogokon és értékeken". Emlékeztetnek rá, hogy az unió kezében nincsenek olyan eszközök, amikkel érdemben büntetni tudja azokat a tagállamokat, akik nem vetik magukat alá a közösség által hozott döntéseknek. 

"A tolerancia, kulturális sokszínűség, a kisebbségvédelem, és az idegengűlölet elutasítása mind európai érték. Ezek alapján az európai országoknak meg kell osztaniuk ezeket a terheket egymás között" 

- írja a szerkesztőség, és figyelmeztetnek arra is, hogy a jelenség nem csak Közép-Európában figyelhető meg, Donald Trump is demagóg bevándorlásellenes intézkedéseket hozott, és a Brexit "sikere" is nagyban köszönhető a bevándorlók elleni kampánynak. 

"Szomorú látni országokat, amelyek olyan lelkesen ünnepelték a vasfüggöny lebontását, hogy az európai jogok és értékek megerőszakolását látják néhány ezer muszlim bevándorló befogadásában"

- térnek vissza a cikk végén a közép-európai helyzetre. Az írás végén emlékeztetnek Orbán Viktor arrogáns kérésére Jean-Claude Juncker felé, hogy az Európai Unió térítse meg a határon felemelt kerítés költségeinek felét. Az NYT szerint a bíróság ítéletének arra kell emlékeztetnie Magyarországot és szomszédait, hogy az emberi jogok és humanitárius szempontok, amelyet egykoron maguk is méltattak, nem választás kérdései.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.