New York Times: Orbán szégyenletes menekültpolitikája súlyosbítja a válságot

2017 szeptember 9., szombat 13:40
233
Fotó: Marijan Murat/dpa

Szerkesztőségi cikkben bírálta a magyar kormány és Orbán Viktor menekültpolitikáját szombati számában a New York Times. Az amerikai lap szerint néhány közép-európai ország, különösen Magyarország politikája súlyosbítja a 2015 óta valamelyest csillapodó, de Európa számára hosszútávon kihívást jelent ő menekültválságot. A cikk szerint 

"szégyen, hogy az az ország nem fogad be egyáltalán menekülteket, amelyik 1989-ben, az emberi jogokra és humanitárius elvekre hivatkozva elsők közt nyitotta meg határait Kelet és Nyugat között." 

Az NYT összefoglalja az Európai Bíróság által hozott ítéletet a kvótaperben, és írnak arról is, hogy Magyarország nem volt hajlandó hozzájárulni a Görögországra és Olaszországra nehezedő migrációs nyomás enyhítéséhez. Idézik Szijjártó nyilatkozatát az ítélet után, aki szerint a "politika erőszakot tett az európai jogokon és értékeken". Emlékeztetnek rá, hogy az unió kezében nincsenek olyan eszközök, amikkel érdemben büntetni tudja azokat a tagállamokat, akik nem vetik magukat alá a közösség által hozott döntéseknek. 

"A tolerancia, kulturális sokszínűség, a kisebbségvédelem, és az idegengűlölet elutasítása mind európai érték. Ezek alapján az európai országoknak meg kell osztaniuk ezeket a terheket egymás között" 

- írja a szerkesztőség, és figyelmeztetnek arra is, hogy a jelenség nem csak Közép-Európában figyelhető meg, Donald Trump is demagóg bevándorlásellenes intézkedéseket hozott, és a Brexit "sikere" is nagyban köszönhető a bevándorlók elleni kampánynak. 

"Szomorú látni országokat, amelyek olyan lelkesen ünnepelték a vasfüggöny lebontását, hogy az európai jogok és értékek megerőszakolását látják néhány ezer muszlim bevándorló befogadásában"

- térnek vissza a cikk végén a közép-európai helyzetre. Az írás végén emlékeztetnek Orbán Viktor arrogáns kérésére Jean-Claude Juncker felé, hogy az Európai Unió térítse meg a határon felemelt kerítés költségeinek felét. Az NYT szerint a bíróság ítéletének arra kell emlékeztetnie Magyarországot és szomszédait, hogy az emberi jogok és humanitárius szempontok, amelyet egykoron maguk is méltattak, nem választás kérdései.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt