A hontalanná vált Miheil Szaakasvili gyalog ment át Lengyelországból Ukrajnába

külföld
2017 szeptember 10., 17:20
comments 179

Vasárnap este Miheil Szaakasvili az ukrán állampolgárságának elvesztésével hontalanná vált volt odesszai kormányzó és korábbi georgiai elnök gyalog ment át a határon Lengyelországból Ukrajnába.

A TSZN ukrán hírtelevízió tudósítása szerint a sehinyi lengyel-ukrán határátkelőhöz ukrán oldalról odavonult híveinek egy csoportja, akik „békésen átkísérték” az ukrán területre Szaakasvilit és a küldöttségében lévő parlamenti képviselőket. Szaakasvilivel volt a jelenleg ellenzéki volt ukrán kormányfő, Julija Timosenko is, aki még napközben átment a volt kormányzóhoz Lengyelországba, hogy átkísérje őt Ukrajnába.

Szaakasvili és Timosenko újságírók között a lengyel-ukrán határon.
photo_camera Szaakasvili és Timosenko újságírók között a lengyel-ukrán határon. Fotó: Michel Viateau/AFP

Egy órával korábban a NewsOne ukrán hírtelevízió élő helyszíni tudósítást adott arról, hogy az ukrán határőrök a belépéskor feltartóztatták Szaakasvilit, akit a lengyel határőrök még gond nélkül áteresztettek. Az ukrán határőrség korábban arra tett ígéretet, hogy elkobozzák Szaakasvilitől az ukrán útlevelét, ha azzal próbál meg belépni az ország területére, és visszafordítják, hogy „tisztázza a jogi státusát”, de végül mégis hagyták belépni az országba.

Szaakasvili azóta hontalan, hogy néhány hónapja megfosztották az ukrán állampolgárságától, amit 2015 májusában kapott, amikor Petro Porosenko ukrán elnök őt nevezte ki Odessza megye kormányzójává. Az ukrán állampolgárság elfogadásával a politikus lemondott korábbi georgiai állampolgárságáról, 2004 és 2013 között Georgia (Grúzia) elnöke volt.

Szaakasvili hajnalban busszal, rengeteg újságíróval indult el Varsóból Ukrajna felé, és útközben csatlakozott a vele utazókhoz Timosenko. A csoport átszállt a buszról egy InterCity vonatra, de azt az ukrán állami vasúti társaság még lengyel területen megállíttatott. Több órányi veszteglés után a volt kormányzó kísérőivel ismét buszra szállt.

Tbiliszi néhány napja ismét, már harmadjára hivatalosan kérte a volt államfő kiadatását Kijevtől. Georgiában 2014 nyarán adtak ki körözést Szaakasvili ellen közpénzek elsikkasztása és hatalommal való visszaélés miatt. Szerhij Petuhov ukrán igazságügyminiszter-helyettes – aki szeptember 5-i sajtótájékoztatóján beszélt Tbiliszi újabb kiadatási megkereséséről – közölte, hogy a minisztériuma megvizsgálja a kérelmet. Ekkor már köztudott volt, hogy szeptember 10-én Szaakasvili megpróbál visszatérni Ukrajnába, ugyanis augusztus végén ő maga jelentette be a Facebookon. 

Szakasvili 2016. november 7-én – miután megromlott a viszonya Porosenkóval és az ukrán elnök környezetével – bejelentette a lemondását kormányzói tisztéről, és közölte, hogy új ellenzéki politikai mozgalmat hoz létre Ukrajnában. Ezután idén júliusban megfosztották az ukrán állampolgárságától. A politikus egyébként a nyáron állampolgársága elvesztése után is gond nélkül utazgatott az ukrán útlevelével Európában. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.