Irma felhőfala elérte Florida Keyst, a hurrikán mindjárt megérkezik Floridába

katasztrófa
2017 szeptember 10., 16:26
comments 184

Elérte a Florida Keys szigetcsoport déli részét az Irma hurrikán felhőfala, amiben a legnagyobb erejű széllökések mérhetők. A hurrikán szeme (vagyis a középpontja) még mindig kb. 24 km-re van a szigetcsoporttól. A ciklon óránként 13 km-es sebességgel közelít a szárazföld felé.

Irma az előrejelzések szerint a Florida Keys szigetcsoport elérése után a Floridai-félsziget délnyugati partján halad majd tovább. Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint tornádók is kialakulhatnak a Miami, illetve az attól északra fekvő Jupiter város közötti kb. 140 km hosszú partszakaszon.

Az amerikai országos hurrikánközpont (NHC) szerint az Irma felhőfalában 215 km/órás szelet mértek. A meteorológiai szolgálat pedig a Key Westhez közeli állomásán 145 km/órás széllökéseket regisztrált.

Floridában több 100 ezer embert evakuáltak, ők már a vasárnapra virradó éjszakát is átmeneti szállásokon töltötték. A hatóságok összesen 6,3 millió embert, a szövetségi állam lakosságának egyharmadát szólítottak fel arra, hogy biztonsági okokból hagyják el otthonaikat. Emiatt hatalmas dugók alakultak ki az autópályákon, az átmeneti szállások pedig megteltek.

Viharos szél és eső a floridai Boca Ratonban.
photo_camera Viharos szél és eső a floridai Boca Ratonban. Fotó: Marc Serota/AFP

Az FPL floridai áramszolgáltató honlapja szerint több mint 500 ezer háztartás maradt áram nélkül az Irma hurrikán miatt. Szakértők szerint további áramkimaradásokra kell felkészülni a közelgő, 4-es erősségű trópusi ciklon miatt.

Az NHC adatai szerint az Irma hurrikán átmérője több mint 560 km, és a központja feltehetően Florida nyugati részét érinti majd, de az állam keleti partján fekvő Miami térségében is életveszélyes erejű széllökésekre számítanak. A hurrikán tovább erősödhet, mert miután elhagyta Kubát, olyan vízfelület fölé ért, aminek a hőmérséklete meghaladja a 30 fokot, és aez  tovább táplálja a hurrikán erejét. A trópusi ciklon a Karib-térségben eddig 27 ember halálát okozta. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.