Irma felhőfala elérte Florida Keyst, a hurrikán mindjárt megérkezik Floridába

Elérte a Florida Keys szigetcsoport déli részét az Irma hurrikán felhőfala, amiben a legnagyobb erejű széllökések mérhetők. A hurrikán szeme (vagyis a középpontja) még mindig kb. 24 km-re van a szigetcsoporttól. A ciklon óránként 13 km-es sebességgel közelít a szárazföld felé.

Irma az előrejelzések szerint a Florida Keys szigetcsoport elérése után a Floridai-félsziget délnyugati partján halad majd tovább. Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint tornádók is kialakulhatnak a Miami, illetve az attól északra fekvő Jupiter város közötti kb. 140 km hosszú partszakaszon.

Az amerikai országos hurrikánközpont (NHC) szerint az Irma felhőfalában 215 km/órás szelet mértek. A meteorológiai szolgálat pedig a Key Westhez közeli állomásán 145 km/órás széllökéseket regisztrált.

Floridában több 100 ezer embert evakuáltak, ők már a vasárnapra virradó éjszakát is átmeneti szállásokon töltötték. A hatóságok összesen 6,3 millió embert, a szövetségi állam lakosságának egyharmadát szólítottak fel arra, hogy biztonsági okokból hagyják el otthonaikat. Emiatt hatalmas dugók alakultak ki az autópályákon, az átmeneti szállások pedig megteltek.

Viharos szél és eső a floridai Boca Ratonban.Fotó: Marc Serota/AFP

Az FPL floridai áramszolgáltató honlapja szerint több mint 500 ezer háztartás maradt áram nélkül az Irma hurrikán miatt. Szakértők szerint további áramkimaradásokra kell felkészülni a közelgő, 4-es erősségű trópusi ciklon miatt.

Az NHC adatai szerint az Irma hurrikán átmérője több mint 560 km, és a központja feltehetően Florida nyugati részét érinti majd, de az állam keleti partján fekvő Miami térségében is életveszélyes erejű széllökésekre számítanak. A hurrikán tovább erősödhet, mert miután elhagyta Kubát, olyan vízfelület fölé ért, aminek a hőmérséklete meghaladja a 30 fokot, és aez  tovább táplálja a hurrikán erejét. A trópusi ciklon a Karib-térségben eddig 27 ember halálát okozta. (MTI, BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.