Irma felhőfala elérte Florida Keyst, a hurrikán mindjárt megérkezik Floridába

Elérte a Florida Keys szigetcsoport déli részét az Irma hurrikán felhőfala, amiben a legnagyobb erejű széllökések mérhetők. A hurrikán szeme (vagyis a középpontja) még mindig kb. 24 km-re van a szigetcsoporttól. A ciklon óránként 13 km-es sebességgel közelít a szárazföld felé.

Irma az előrejelzések szerint a Florida Keys szigetcsoport elérése után a Floridai-félsziget délnyugati partján halad majd tovább. Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint tornádók is kialakulhatnak a Miami, illetve az attól északra fekvő Jupiter város közötti kb. 140 km hosszú partszakaszon.

Az amerikai országos hurrikánközpont (NHC) szerint az Irma felhőfalában 215 km/órás szelet mértek. A meteorológiai szolgálat pedig a Key Westhez közeli állomásán 145 km/órás széllökéseket regisztrált.

Floridában több 100 ezer embert evakuáltak, ők már a vasárnapra virradó éjszakát is átmeneti szállásokon töltötték. A hatóságok összesen 6,3 millió embert, a szövetségi állam lakosságának egyharmadát szólítottak fel arra, hogy biztonsági okokból hagyják el otthonaikat. Emiatt hatalmas dugók alakultak ki az autópályákon, az átmeneti szállások pedig megteltek.

Viharos szél és eső a floridai Boca Ratonban.Fotó: Marc Serota/AFP

Az FPL floridai áramszolgáltató honlapja szerint több mint 500 ezer háztartás maradt áram nélkül az Irma hurrikán miatt. Szakértők szerint további áramkimaradásokra kell felkészülni a közelgő, 4-es erősségű trópusi ciklon miatt.

Az NHC adatai szerint az Irma hurrikán átmérője több mint 560 km, és a központja feltehetően Florida nyugati részét érinti majd, de az állam keleti partján fekvő Miami térségében is életveszélyes erejű széllökésekre számítanak. A hurrikán tovább erősödhet, mert miután elhagyta Kubát, olyan vízfelület fölé ért, aminek a hőmérséklete meghaladja a 30 fokot, és aez  tovább táplálja a hurrikán erejét. A trópusi ciklon a Karib-térségben eddig 27 ember halálát okozta. (MTI, BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.