A Jobbik meg akarja fosztani Ádert az elnökségtől

politika
2017 szeptember 11., 10:05
comments 158

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője közölte: a pártja az őszi parlamenti ülésszak első napjaiban benyújtja az államfővel szembeni megfosztási eljárást célzó javaslatát.

A lépést azért kezdeményezik, mert Áder János aláírta a plakáttörvényt, és ezzel egy nyíltan alaptörvényt sértő intézkedést fogadott el. Volner azt mondta, a kormánytöbbség kétharmados többséget igénylő rendelkezéseket próbált feles többséggel elfogadni, a korábban visszaküldött törvényhez pedig nem a kifogásolt pontokon nyúlt hozzá, hanem más rendelkezéseket módosított.

Szerinte a köztársasági elnök az ügyben nem a jogállamiság felett őrködött, hanem a Fidesz pártpolitikai érdekeit szolgálta ki. (Az ezzel kapcsolatos véleménycikkünket itt lehet elolvasni.) Kérdésre elmondta: az informális visszajelzések alapján a parlament mindegyik ellenzéki képviselője támogatni fogja a javaslatukat.

Áder János beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett honvédtiszt-jelöltjei eskütételén az augusztus 20-i nemzeti ünnepen a budapesti Kossuth téren.
photo_camera Áder János beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett honvédtiszt-jelöltjei eskütételén az augusztus 20-i nemzeti ünnepen a budapesti Kossuth téren. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Ha azt a Ház kétharmados többsége is elfogadná, az Alkotmánybíróságnak kellene lefolytatnia az eljárást és felmenteni az államfőt. Erre persze a nagy kormánypárti többség miatt nincs sok esély. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.