A Jobbik meg akarja fosztani Ádert az elnökségtől

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője közölte: a pártja az őszi parlamenti ülésszak első napjaiban benyújtja az államfővel szembeni megfosztási eljárást célzó javaslatát.

A lépést azért kezdeményezik, mert Áder János aláírta a plakáttörvényt, és ezzel egy nyíltan alaptörvényt sértő intézkedést fogadott el. Volner azt mondta, a kormánytöbbség kétharmados többséget igénylő rendelkezéseket próbált feles többséggel elfogadni, a korábban visszaküldött törvényhez pedig nem a kifogásolt pontokon nyúlt hozzá, hanem más rendelkezéseket módosított.

Szerinte a köztársasági elnök az ügyben nem a jogállamiság felett őrködött, hanem a Fidesz pártpolitikai érdekeit szolgálta ki. (Az ezzel kapcsolatos véleménycikkünket itt lehet elolvasni.) Kérdésre elmondta: az informális visszajelzések alapján a parlament mindegyik ellenzéki képviselője támogatni fogja a javaslatukat.

Áder János beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett honvédtiszt-jelöltjei eskütételén az augusztus 20-i nemzeti ünnepen a budapesti Kossuth téren.Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Ha azt a Ház kétharmados többsége is elfogadná, az Alkotmánybíróságnak kellene lefolytatnia az eljárást és felmenteni az államfőt. Erre persze a nagy kormánypárti többség miatt nincs sok esély. (MTI)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.