Az MNB-alapítványok ismét büszkén számoltak be arról, hogy a vizsgált 112 szerződésből csak 66 ügyben szabtak ki rájuk büntetést

POLITIKA
2017 szeptember 11., 07:51
comments 113

A HVG arról írt, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság megállapította: szabálytalanul kötötték minden 10. szerződésüket az MNB-alapítványok. A lap szerint a Fővárosi Főügyészség és az Állami Számvevőszék több mint 100 vizsgálatot kezdeményezett azért, mert a Pallas Athéné alapítványainál versenyeztetés nélküli beszerzések voltak, és eddig 86 millió forint bírságot szabtak ki.

A legtöbb jogsértés az alapítványok ingatlanügyleteihez kötődik, a Fővárosi Főügyészség kérésére a Közbeszerzési Döntőbizottság például az Ybl-villa felújítása körül 9 szerződést vizsgált, és hétnél jogsértést talált, ehhez képest a felújítás második ütemére megint az előző kör nyertesei futottak be – írja a hvg.hu.

Budapest, 2016. április 28...Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az Iránytû a pénzügyekhez címû tankönyv bemutatóján az MNB fõvárosi székházában 2016. április 28-án...MTI Fotó: Soós Lajos
photo_camera Budapest, 2016. április 28...Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az Iránytû a pénzügyekhez címû tankönyv bemutatóján az MNB fõvárosi székházában 2016. április 28-án...MTI Fotó: Soós Lajos Fotó: Soós Lajos/MTI

A PADA ezután közleményt adott ki, amiben azt írják: „A Pallas Athéné Alapítványok az Alkotmánybíróság 2016. március 31-i döntését megelőzően az aktuális jogi környezetnek, bírósági ítéleteknek megfelelően, a hatályos jogszabályokat betartva működtek. Az Alkotmánybíróság említett 2016. március 31-i döntése ezt a jogi helyzetet változtatta meg.” Ez azért furcsa, mert ha valaki betartja a hatályos törvényeket, nem büntetik meg 86 millió forintra.

Felidézik a tavalyi közleményüket is, amiben ez áll: „A több mint ezer darabra tehető szerződésállományból 112 szerződést vizsgált a Közbeszerzési Döntőbizottság az alapítványok saját kezdeményezésére és az ügyészség indítványára, ebből a KBD csak 66 ügyben szabott ki büntetést.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.