Egy több mint 1000 éves viking kardot talált egy norvég rénszarvasvadász

külföld
2017 szeptember 11., 09:18
comments 167

Az Aftenposten írta meg, hogy Einar Åmbakk rénszarvasvadász a társaival rénszarvasok nyomát követte Reinheimenben, Norvégia középső részén, ahol korábban még sohasem vadásztak, és egy kőhalomból kiálló barna tárgyra bukkant. Először azt hitte, hogy egy rozsdás vasrudat talált, de amikor kihúzta, látta, hogy egy valódi, egész jó állapotban megmaradt kard.

link Forrás

A kardot 1640 méteres tengerszint feletti magasságon találták, és több mint ezer éven át félig kitüremkedett a földből. Åmbakk értesítette a helyi régészeket és szakértőket.

„Amennyire én tudom, soha korábban nem találtak kardot ilyen magasságban. Az is ritka, hogy ilyen jó állapotban maradt fenn”

– mondta Lars Holger Pilo régész. A szakértő szerint a viking kard markolata két részből áll, valószínűleg javításon esett át, de feltételezhetően a 800-as vagy a 900-as évekből származik.

Pilo szerint különleges, hogy a több mint ezer éve a felszínen lévő ereklyét eddig nem vették észre. Valószínűleg nem közelítették meg az omladékot, távolról pedig nem látszott a kard. A magas hegynek ezen a területén csak vadászok járnak. „Maga a környezet is különleges. Milyen viking hagyja legféltettebb tárgyát a hegyen? A tulajdonos valószínűleg eltűnt vagy elveszítette a kardját. Talán elhagyta, és máshol halt meg, például egy hóviharban” – mondta Pilo.

A kardot hétfőn Lillehammerben vizsgálják meg, hamarosan az oslói Kulturális Történelmi Múzeumba szállítják, ahol további kutatásokat folytatnak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.