Egy több mint 1000 éves viking kardot talált egy norvég rénszarvasvadász

2017 szeptember 11., hétfő 9:18
170

Az Aftenposten írta meg, hogy Einar Åmbakk rénszarvasvadász a társaival rénszarvasok nyomát követte Reinheimenben, Norvégia középső részén, ahol korábban még sohasem vadásztak, és egy kőhalomból kiálló barna tárgyra bukkant. Először azt hitte, hogy egy rozsdás vasrudat talált, de amikor kihúzta, látta, hogy egy valódi, egész jó állapotban megmaradt kard.

A kardot 1640 méteres tengerszint feletti magasságon találták, és több mint ezer éven át félig kitüremkedett a földből. Åmbakk értesítette a helyi régészeket és szakértőket.

„Amennyire én tudom, soha korábban nem találtak kardot ilyen magasságban. Az is ritka, hogy ilyen jó állapotban maradt fenn”

– mondta Lars Holger Pilo régész. A szakértő szerint a viking kard markolata két részből áll, valószínűleg javításon esett át, de feltételezhetően a 800-as vagy a 900-as évekből származik.

Pilo szerint különleges, hogy a több mint ezer éve a felszínen lévő ereklyét eddig nem vették észre. Valószínűleg nem közelítették meg az omladékot, távolról pedig nem látszott a kard. A magas hegynek ezen a területén csak vadászok járnak. „Maga a környezet is különleges. Milyen viking hagyja legféltettebb tárgyát a hegyen? A tulajdonos valószínűleg eltűnt vagy elveszítette a kardját. Talán elhagyta, és máshol halt meg, például egy hóviharban” – mondta Pilo.

A kardot hétfőn Lillehammerben vizsgálják meg, hamarosan az oslói Kulturális Történelmi Múzeumba szállítják, ahol további kutatásokat folytatnak. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt