Magyarországon már ahhoz is ombudsmani állásfoglalás kell, hogy a menekültek azt tehessék, amit törvényesen tehetnek

2017 szeptember 11., hétfő 9:18
86

A törvények halálosan egyszerűek: ha valakit a magyar állam menekültként vagy oltalmazottként ismer el, akkor azt a személyt pontosan ugyanazok a jogok illetik meg, mint bármely magyar állampolgárt. Nem kell engedélyt kérniük ahhoz, hogy eltöltsenek egy hetet egy Balatonhoz közeli nyaralóban, és nincs szükségük semmilyen külön engedélyre ahhoz, hogy lakást vegyenek. Ahogy a magyar állampolgároktól se követel soha senki ilyet.

A Menedék Migránsokat Segítő Egyesület szerint a magyarországi kormányhivatalokban mégis valamiféle engedélyt követeltek eddig a Magyarországon legálisan tartózkodó, a magyar állampolgárokéval azonos jogokat élvező menekültektől és oltalmazottaktól ahhoz, hogy lakást vásárolhassanak. A Menedék ezért az alapvető jogok biztosához fordult. Az ombudsman osztotta az egyesület jogértelmezését, eljárásában ezért megkereste az illetékes minisztert, Lázár Jánost, aki maga is elismerte, hogy az országban jogszerűen tartózkodó, a magyar állampolgárokkal azonos jogokat élvező menekültek és oltalmazottak mindenféle külön engedély nélkül vehetnek lakást, ahogy a magyar állampolgárok lakásvásárlását se kell semmilyen hivatalnak engedélyeznie.

Lázár János emellett arra is ígéretet tett, hogy intézkedik a jogsértő joggyakorlat kijavítása érdekében, hogy a menekültek és az oltalmazottak ne szenvedjenek további sérelmeket, írta szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt