Magyarországon már ahhoz is ombudsmani állásfoglalás kell, hogy a menekültek azt tehessék, amit törvényesen tehetnek

POLITIKA
2017 szeptember 11., 09:18
comments 86

A törvények halálosan egyszerűek: ha valakit a magyar állam menekültként vagy oltalmazottként ismer el, akkor azt a személyt pontosan ugyanazok a jogok illetik meg, mint bármely magyar állampolgárt. Nem kell engedélyt kérniük ahhoz, hogy eltöltsenek egy hetet egy Balatonhoz közeli nyaralóban, és nincs szükségük semmilyen külön engedélyre ahhoz, hogy lakást vegyenek. Ahogy a magyar állampolgároktól se követel soha senki ilyet.

A Menedék Migránsokat Segítő Egyesület szerint a magyarországi kormányhivatalokban mégis valamiféle engedélyt követeltek eddig a Magyarországon legálisan tartózkodó, a magyar állampolgárokéval azonos jogokat élvező menekültektől és oltalmazottaktól ahhoz, hogy lakást vásárolhassanak. A Menedék ezért az alapvető jogok biztosához fordult. Az ombudsman osztotta az egyesület jogértelmezését, eljárásában ezért megkereste az illetékes minisztert, Lázár Jánost, aki maga is elismerte, hogy az országban jogszerűen tartózkodó, a magyar állampolgárokkal azonos jogokat élvező menekültek és oltalmazottak mindenféle külön engedély nélkül vehetnek lakást, ahogy a magyar állampolgárok lakásvásárlását se kell semmilyen hivatalnak engedélyeznie.

Lázár János emellett arra is ígéretet tett, hogy intézkedik a jogsértő joggyakorlat kijavítása érdekében, hogy a menekültek és az oltalmazottak ne szenvedjenek további sérelmeket, írta szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.