Medvebocsot észleltek Aggteleknél

ÁLLAT
2017 szeptember 11., 10:56
comments 103

2008 után újra anyamedvére és medvebocsra utaló nyomokat találtak az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai, akik a Kánó határában talált nyomok elemzéséből következtettek arra, hogy két medve, egy anya és a bocsa járja a vidéket, írja a 24.hu az Agteleki Nemzeti Park közleménye alapján.

A medvék a telet álomba merülve töltik, az év többi szakában több száz kilométert is bekóborolnak táplálékot keresve. A bocsok január-február végén születnek, de vackukat leghamarabb 3-4 hónap múlva, vagyis április és június között hagyják csak el, és eleinte nem is tesznek meg nagy távolságokat. Ebből a nemzeti park munkatársai arra következtettek, hogy a bocs talán Magyarországon, a park területén születhetett.

link Forrás

A medvék ősszel, amikor tartalékaikat töltik fel, nem kedvelik, ha megzavarják őket. Az anyamedvék különösen agresszíven lépnek fel azokkal szemben, akiket bocsuk támadójának néznek. A nemzeti park munkatársai ezért kérik, hogy a kirándulók, túrázók a kijelölt turista utakat használják, a vadgazdálkodók pedig ne hagyják szerteszét a kilőtt vadak zsigereit.

Ha netán medvébe botlana, a legjobb, amit tehet, ha meghátrál. Amíg a medve nem veszi észre, ezt csendbe tegye. Ha a medve észreveszi, akkor beszéljen, énekeljen, fütyülgessen halkan, és folytassa a lassú hátrálást. Ne fusson, fölösleges, a medve gyorsabb.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.