Honnan derülne ki, ha életveszélyes szmog lenne Budapesten, ha egyszer 25 napja nem továbbít adatokat a légszennyezettségmérő hálózat?

Budapest egyetlen mérőállomásáról sem érkeznek légszennyezettségi adatok augusztus 18-a óta. A Levegő Munkacsoport elfogadhatatlannak tartja, hogy 25 napja a 12 automata mérőállomás egyikétől se juthatnak semmiféle adathoz a fővárosi levegő minőségéről sem a hivatalos szervek, sem az állampolgárok, sem civil szervezetek. Szükség esetén az önkormányzat se tud intézkedéseket hozni.

Ezt az elsőre durván hangzó hírt olvastam az imént a Levegő Munkacsoport (LM) nevű civil környezetvédő szervezet weboldalán.

Azonnal megkerestem az Országos Meteorológiai Szolgálatot, ahol megtudtam, hogy bár az LM posztjának a címe

25 NAPJA EGYETLEN LÉGSZENNYEZETTSÉGI MÉRŐÁLLOMÁS SEM MŰKÖDIK BUDAPESTEN!

technikailag ugyan nem igaz, mivel az állomások igenis működnek és folyamatosan mérik a szennyezettséget, a civilek jelentős részben mégis igazat írnak. A rendszer ugyanis augusztus közepe óta képtelen továbbítani a begyűjtött adatokat.

Emiatt van az, hogy az OMSZ met.hu nevű oldalán a budapesti légszennyezettségi előrejelzés linkjére kattintva ez a szöveg fogad:

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózatnál felmerülő technikai okok miatt (adatkimaradás a Pest Megyei Kormányhivatal mérőállomásai esetén) az előrejelzés átmenetileg szünetel.

Az aktuális szennyezettségi adatok linkjeit végigkattintgatva jól látható, hogy augusztus 18. óta valóban nem frissültek az értékek, egyetlen, szeptember 6-ai fellángolást kivéve, de a rendszer azóta megint összeomlott állapotban van. 

Az OMSZ-nél a kérdésemre azt mondták, hogy a szennyezettségi adatokat ugyan valóban ők kezelik - vagyis kezelnék, ha azok megérkeznének - de maga a hálózat és annak üzemeltetése  nem az ő kezükben van, hanem a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Mérőközpontjáéban. Praktikus elrendezés, hiszen az OMSZ és a kormányhivatal más-más minisztérium alá tartozik. 

A hiba és annak kijavítása tehát a kormányhivatal reszortja.

A kormányhivatal a kérdésünkre azt hangsúlyozta, hogy bár tényleg leállt az adattovábbítás, 

folyamatosan mérnek a műszerek és folyamatosan elemzik a szakemberek az adatokat a budapesti légszennyezettséggel kapcsolatban. Kihagyás nélküli, folyamatos az adatgyűjtés az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) Pest Megyei Kormányhivatal által üzemeltetett alközpontjában. 

Szóval akkor, bár az OMSZ nem kap semmiféle adatot majdnem egy hónapja, mégis észrevették volna, ha mondjuk szmogriadóközeli helyzet alakul ki?

A levegőminőség monitorozása továbbra is megszakítás nélküli, a szakemberek hangsúlyozzák: a levegő minőségében rendkívüli intézkedésre okot adó változást nem tapasztaltak sem augusztusban, sem szeptemberben.

De akkor mi történt a rendszerrel?

Augusztus 18-án áramkimaradás történt az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) Pest Megyei Kormányhivatal által üzemeltetett (PMKH) alközpontjában. Ennek következtében informatikai probléma lépett fel, amely megakadályozta, hogy az országos mérőhálózathoz a mért adatok azonnal eljussanak. 

És hogy miért tart majdnem egy hónapja a hibajavítás? Erre a kérdésre a kormányhivatal elegánsan elkerülte a választ:

A műszaki meghibásodást követően a Pest Megyei Kormányhivatal megtette a szükséges intézkedéseket az adatszolgáltatás mielőbbi helyreállítására. A számítógépek javítása már megtörtént, jelenleg a rendszer tesztelése és az adatbázis telepítése történik. A hét második felében várhatóan a teljes helyreállítás befejeződik.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.