Megölhettek tíz indiánt Amazónia leghátsó sarkában

2017 szeptember 12., kedd 9:23
101

Vizsgálják a brazil hatóságok, hogy aranyásók tényleg megöltek-e egy még amazóniai mércével is isten háta mögött élő indián törzs nyolc-tíz tagját. 

Amazóniai indiánok a Funai brazíliavárosi székházában egy konferencián. Fotó: CELSO JUNIOR/Agência Estado

A gyilkosságok a Vale do Javari nevű, a perui határhoz közeli indián rezervátumban történhettek. Azért is fontos kideríteni, hogy pontosan mi történt, mert a brazil kormány az idén megfelezte az indián törzsek védelmével foglalkozó állami szerv, a FUNAI költségvetését, és lehet, hogy az aranyásók ezt kihasználva tudtak rátámadni az indiánokra.

Az igazság kiderítését alaposan megnehezíti, hogy a tetthely megközelítéséhez egy 12 napos motorcsónakútra van szükség. 

Már az is meglepő, hogy a gyilkosságokról egyáltalán tudomást szerzett a külvilág, de a feltételezett tettesek egy közeli kisváros, São Paulo de Olivença egyik kocsmájában azzal dicsekedtek, hogy megöltek és a folyóba dobtak nyolc-tíz indiánt. Egy evezőt és egy kis ételhordó táskát is mutogattak, amit állítólag az áldozatoktól vettek el. A Funai mindenesetre a helyszínre küldött egy háromfős nyomozócsapatot, akik megpróbálják kideríteni, pontosan mi történt. 

Amazóniában folyamatosak az összestűzések az őslakos, sok esetben tényleg kőkorszaki körülmények között élő indiánok közt, és többnyire az utóbbiak húzzák a rövidebbet. A brazil törvények elvileg garantálják, hogy olyan rezervátumokban, mint a Vale do Javari az indiánok zavartalanul élhessenek, de a dzsungelben nehéz fenntartani a rendet, és sokan vannak, akik Amazónia különböző kincseiből, aranyból vagy értékes fákból szeretnének meggazdagodni. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt