Megölhettek tíz indiánt Amazónia leghátsó sarkában

külföld
2017 szeptember 12., 09:23
comments 100

Vizsgálják a brazil hatóságok, hogy aranyásók tényleg megöltek-e egy még amazóniai mércével is isten háta mögött élő indián törzs nyolc-tíz tagját. 

Amazóniai indiánok a Funai brazíliavárosi székházában egy konferencián.
photo_camera Amazóniai indiánok a Funai brazíliavárosi székházában egy konferencián. Fotó: CELSO JUNIOR/Agência Estado

A gyilkosságok a Vale do Javari nevű, a perui határhoz közeli indián rezervátumban történhettek. Azért is fontos kideríteni, hogy pontosan mi történt, mert a brazil kormány az idén megfelezte az indián törzsek védelmével foglalkozó állami szerv, a FUNAI költségvetését, és lehet, hogy az aranyásók ezt kihasználva tudtak rátámadni az indiánokra.

Az igazság kiderítését alaposan megnehezíti, hogy a tetthely megközelítéséhez egy 12 napos motorcsónakútra van szükség. 

Már az is meglepő, hogy a gyilkosságokról egyáltalán tudomást szerzett a külvilág, de a feltételezett tettesek egy közeli kisváros, São Paulo de Olivença egyik kocsmájában azzal dicsekedtek, hogy megöltek és a folyóba dobtak nyolc-tíz indiánt. Egy evezőt és egy kis ételhordó táskát is mutogattak, amit állítólag az áldozatoktól vettek el. A Funai mindenesetre a helyszínre küldött egy háromfős nyomozócsapatot, akik megpróbálják kideríteni, pontosan mi történt. 

Amazóniában folyamatosak az összestűzések az őslakos, sok esetben tényleg kőkorszaki körülmények között élő indiánok közt, és többnyire az utóbbiak húzzák a rövidebbet. A brazil törvények elvileg garantálják, hogy olyan rezervátumokban, mint a Vale do Javari az indiánok zavartalanul élhessenek, de a dzsungelben nehéz fenntartani a rendet, és sokan vannak, akik Amazónia különböző kincseiből, aranyból vagy értékes fákból szeretnének meggazdagodni. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.