20 ezer embert azonnal fel tudna venni a feldolgozóipar

A Világgazdaság közölt összeállítást a KSH friss foglalkoztatási adatairól. E szerint új történelmi csúcsra emelkedett Magyarországon a betöltetlen álláshelyek száma. 

Mint írják, a versenyszférában a második negyedévben 48 460 üres álláshelyet tartottak számon, ami tízezerrel több, mint amennyit tavaly ilyenkor regisztráltak. A nemzetgazdaságban összesen 65700 betöltetlen álláshelyről tudni, a közszférából pedig 2016 óta nem érkezik friss adat. 

A lap cikke kitér arra, hogy a versenyszférában lévő betöltetlen álláshelyek száma biztosan súlyos növekedési áldozattal jár, hiszen egyre több szektor, illetve vállalat szembesül mind nagyobb munkaerőhiánnyal, annak ellenére is, hogy több pozícióban is csökkentették már a felvételi elvárásokat. Ráadásul vélhetően több a betöltetlen állás, mint amennyi a statisztikákból kiderül, szakértők becslései 100-200 ezer fő körül mozognak. 

A legrosszabb a helyzet a feldolgozóiparban van, ahol több mint 19 ezer embert azonnal fel tudnának venni. Az Eurostat harmadik negyedéves adatai szerint az iparban 

tízből nyolc vállalat tartja a növekedés legfőbb korlátjának a munkaerőhiányt Magyarországon. 

Panaszkodnak az építőipari vállalatok is, hogy nem találnak megfelelő munkaerőt, így hiába a lakáspiac fellendülése, nem megy előre a termelés növelése. A szolgáltatással foglalkozó vállalatok közel harmada is súlyos munkaerőhiánnyal küzd.