20 ezer embert azonnal fel tudna venni a feldolgozóipar

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Világgazdaság közölt összeállítást a KSH friss foglalkoztatási adatairól. E szerint új történelmi csúcsra emelkedett Magyarországon a betöltetlen álláshelyek száma. 

Mint írják, a versenyszférában a második negyedévben 48 460 üres álláshelyet tartottak számon, ami tízezerrel több, mint amennyit tavaly ilyenkor regisztráltak. A nemzetgazdaságban összesen 65700 betöltetlen álláshelyről tudni, a közszférából pedig 2016 óta nem érkezik friss adat. 

A lap cikke kitér arra, hogy a versenyszférában lévő betöltetlen álláshelyek száma biztosan súlyos növekedési áldozattal jár, hiszen egyre több szektor, illetve vállalat szembesül mind nagyobb munkaerőhiánnyal, annak ellenére is, hogy több pozícióban is csökkentették már a felvételi elvárásokat. Ráadásul vélhetően több a betöltetlen állás, mint amennyi a statisztikákból kiderül, szakértők becslései 100-200 ezer fő körül mozognak. 

A legrosszabb a helyzet a feldolgozóiparban van, ahol több mint 19 ezer embert azonnal fel tudnának venni. Az Eurostat harmadik negyedéves adatai szerint az iparban 

tízből nyolc vállalat tartja a növekedés legfőbb korlátjának a munkaerőhiányt Magyarországon. 

Panaszkodnak az építőipari vállalatok is, hogy nem találnak megfelelő munkaerőt, így hiába a lakáspiac fellendülése, nem megy előre a termelés növelése. A szolgáltatással foglalkozó vállalatok közel harmada is súlyos munkaerőhiánnyal küzd. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.