20 ezer embert azonnal fel tudna venni a feldolgozóipar

gazdaság
2017 szeptember 13., 12:57
comments 219

A Világgazdaság közölt összeállítást a KSH friss foglalkoztatási adatairól. E szerint új történelmi csúcsra emelkedett Magyarországon a betöltetlen álláshelyek száma. 

Mint írják, a versenyszférában a második negyedévben 48 460 üres álláshelyet tartottak számon, ami tízezerrel több, mint amennyit tavaly ilyenkor regisztráltak. A nemzetgazdaságban összesen 65700 betöltetlen álláshelyről tudni, a közszférából pedig 2016 óta nem érkezik friss adat. 

A lap cikke kitér arra, hogy a versenyszférában lévő betöltetlen álláshelyek száma biztosan súlyos növekedési áldozattal jár, hiszen egyre több szektor, illetve vállalat szembesül mind nagyobb munkaerőhiánnyal, annak ellenére is, hogy több pozícióban is csökkentették már a felvételi elvárásokat. Ráadásul vélhetően több a betöltetlen állás, mint amennyi a statisztikákból kiderül, szakértők becslései 100-200 ezer fő körül mozognak. 

A legrosszabb a helyzet a feldolgozóiparban van, ahol több mint 19 ezer embert azonnal fel tudnának venni. Az Eurostat harmadik negyedéves adatai szerint az iparban 

tízből nyolc vállalat tartja a növekedés legfőbb korlátjának a munkaerőhiányt Magyarországon. 

Panaszkodnak az építőipari vállalatok is, hogy nem találnak megfelelő munkaerőt, így hiába a lakáspiac fellendülése, nem megy előre a termelés növelése. A szolgáltatással foglalkozó vállalatok közel harmada is súlyos munkaerőhiánnyal küzd. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt