Bíróság elé állt a két magyar kommentelő, akik a Gyakorikerdesek.hu-n akartak csatlakozni az Iszlám Államhoz

bűnügy
2017 szeptember 13., 08:53
comments 187

A Székesfehérvári Törvényszéken szerdán megkezdődött annak a két fiatal férfinak a pere, akiket tavaly ősszel vett őrizetbe a rendőrség, mert csatlakozni akartak az Iszlám Államhoz. Az Index beszámolója szerint a 21 éves Sz. Dániel akkor került kapcsolatba F. Viktorral, amikor az előbbi a Gyakorikerdesek.hu feltette a kérdést: „Elvileg hogyan lehet csatlakozni az Iszlám Államhoz?

2014 októberétől 2015 januárjáig több üzenetet is váltottak egymással a témában, végül F. Viktor elutazott Isztambulba, hogy kapcsolatot találjon az iszlamista terroristákkal, de a szíriai határnál a törökök őrizetbe vették és hazaküldték.

A terv szerint Sz. Dániel később követte volna társát, ha annak sikerült csatlakoznia az Iszlám Államhoz. Dániel addig másoknak ígért tanácsadást a csatlakozáshoz. Az ügyészség szerint a Facebookon olyan kommenteket írt, amelyekben terrortámadásokkal kapcsolatos terveiről beszélt.

Miután tavaly szeptemberben letartóztatták őket, egyikük egy hónapot töltött előzetesben, azóta vele szemben lakhelyelhagyási tilalom van érvényben. A másikuk előzetes letartóztatásban van, ennek egy részét a bíróság döntése alapján az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) töltötte.

Az Index beszámolója szerint a vékony, 21 éves, szemüveges Sz. Dánielt az iskolából eltanácsolták, egy folyamatban lévő, állatkínzásos ügye miatt. Sokat számítógépezett, látogatta az An-Nuszra és a norvég tömeggyilkos Breivik oldalait. 

Miután megismerkedett F. Viktorral, Magyar Mohamed néven kommentelt Vona Gábor Facebook-oldalán. A nizzai terrortámadás után azt írta: „Hamarosan bekövetkezik a katasztrófa. Szerezni fogok egy kamiont magamnak, aztán futhatnak a hülye emberek. Én vagyok a legnagyobb Magyarországon, hamarosan megismerik a nevem.” Majd hozzátette, hogy aki csatlakozni akar az Iszlám Államhoz, írjon neki privátban. Erre Vona Gábor feljelentette. Az ügyvédje szerint az egész eljárás ezért indult meg.

A lap F. Viktort úgy jellemezte, hogy a 25 éves, kövérkés srác, aki az anyjánál él, munkája, felesége, gyereke nincs. Kezelték depresszióval, öngyilkossági kísérlete is volt korábban. A törökországi útjáról azt mondta, hogy 100 ezer forinttal, indult el, Isztambulból még eljutott Gaziantepig. Pár éjszakát szállodában, párat az utcán töltött. Csakhogy a férfi, akivel egy Youtube-on kommentelve került kapcsolatba, nem jött el, pedig egy szriai ISIS-város védelmében feladatot ígért neki. Végül civil rendőrök letartóztatták, és több hét után hazaküldték.

Márciusban simán hazajött, akkor nem indult ellene eljárás. 

Ügyvédje szerint csak Sz. Dániel kommentelős ügye miatt került a rendőrség látóterébe. Ha elítélik őket, akár 5-10 év börtönt is kaphatnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.