Esztergályhorvátiban rendeletet hoztak, hogy a faluban csak oltási könyv bemutatása után nyaralhat menekült

A Zala megyei falu, Esztergályhorváti azért vált ismertté pár hete, mert a Migration Aid itt tervez nyaraltatni pár Magyarországon amúgy jogszerűen tartózkodó menekült embert, ám a hírt nem fogadták örömmel a helyiek. Mint egy idős nő fogalmazott, tele a falu nyomorult szegény emberekkel, akik nem tudnak kifizetni semmit, nem kellenek oda a menekültek. 

A falu polgármestere már szeptember elején jelezte, hogy további lépések várhatóak, miután egy osztrák orvosnő felajánlotta az otthonát a menekültekkel foglalkozó szervezetnek, hogy ott láthassák vendégül a nyaralni vitt embereket. Az Index ír most arról, hogy a falu önkormányzata azóta elfogadott egy rendeletet, mely szerint Esztergályhorváti önkormányzata arra kötelezi a szálláshely-adókat, hogy ellenőrizzék, megvannak-e a megszállni akaró menekülteknek az oltásaik. És csak az maradhat, aki ennek eleget tesz. 

Az Index megkérdezte a Helsinki Bizottság véleményét a rendeletről, és nem meglepő módon azt jogilag több ponton is aggályosnak találták. 

Egyrészt a rendelet szembemegy a menedékjogról szóló törvénnyel. E szerint ugyanis csak törvény vagy kormányrendelet állapíthat meg újabb kötelezettséget azokkal szemben, akik védettséget kaptak a magyar államtól. Helyi önkormányzati rendeletben nem hozhatnak ilyen megszorításokat.

A Helsinki állásfoglalása szerint a rendelet az Alaptörvényt is sérti, mivel rendeletben korlátoz olyan adatokkal kapcsolatos szabályokat, amiket csak törvényben lehetne. 

Végül pedig a rendelet diszkriminatív: ésszerű indok nélkül tesz különbséget magyar és nem magyar állampolgárok között. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.