Hogy a jó életbe ért véget a Twin Peaks? 10 videó, ami segíthet értelmezni az értelmezhetetlent

INTERNET
2017 szeptember 13., 17:20
comments 83

Több mint egy hete már, hogy leadták 2017 legnagyobb tévés szenzációja, az új Twin Peaks 18., befejező részét. A harmadik évad – azt leszámítva, hogy tele volt David Lynch tipikus megoldásaival – minden szempontból különbözött az eredeti sorozattól. Más volt a hangulata, a látványvilága, a történetvezetése, de még a szereplők jó része is új volt. És bár a Showtime messze nem döntött nézettségi rekordokat a sorozattal, a 25 éve bemutatott film óta valamilyen, illetve bármilyen magyarázatra vagy konklúzióra vágyó rajongók túlnyomó többsége legalább imádta a visszatérést. Az új részek kitágították a Twin Peaks-univerzumot, sőt rengeteg szereplővel és utalással felidézték Lynch teljes életművét. De emellett több dologra is valamiféle választ kaphattunk, miközben rengeteg új kérdést vetettek fel. Volt olyan szál, amit meg sem említettek (Hol van Annie?), de olyan is, amit negyed évszázad után szépen zártak le (például Ed és Norma szerelme).

Hogy a hol túlságosan idegesítő, hol szórakoztatóan súlytalan időhúzásokkal teli, összevissza, gyakran követhetetlenül csapongó történet miért adott a nézőnek sokkal többet, mint egy átlagos mai sorozat, arról például itt lehet olvasni, de röviden úgy lehetne elmagyarázni, hogy nagyon sokféle stílust felvonultatva, a rendező teljes életművét magába sűrítve, a – szűken vett misztikus-nyomozós – alaptörténeten keresztül, rengeteg apró rejtéllyel, nyommal, belsős poénnal és keresztutalással az élet nagy kérdéseivel foglalkozott, és mert sokszor nem is kellett vagy lehetett érteni, éppen mit lát az ember, elég volt érezni vagy sejteni valamit. Meg persze az is igaz, voltak nagyon hangulatos, nosztalgikus pillanatai is, például Audrey tánca, James dala vagy Julee Cruise zenéje.

Miután az eredeti sorozat véget ért, a rajongók két, nem élesen szétválasztható táborra oszlottak: vannak, akik szerint nincs válasz mindenre, míg mások szerint a mozaikból össze lehet rakni egy többé-kevésbé koherens történetet. Az utóbbiak évekig, sőt évtizedekig találgatták, hogy mindannak, amit láttak, mi lehetett az értelme. A Twin Peaks: The Return után más a helyzet: az új évad sokkal komplexebb, bonyolultabb, hosszabb, több szálon fut, és eleve furcsább az egész, így kapaszkodóból, de figyelemelterelő csapdákból is több jutott bele. Az internetnek hála viszont a rajongók gyakorlatilag valós időben tudták kivesézni az egyes részeket, és hetek alatt többször annyi Twin Peaks-tartalom lepte el a netet, mint előtte összesen. A legelső új rész óta több száz órányi elemző- és magyarázóvideó jelent meg a Youtube-on, többen tizedmásodperces részleteket merevítenek ki, csak hogy igazolják az elméletüket.

Én hajlandó vagyok elfogadni, hogy nincs megfejtés (az út a cél), pláne, hogy a második évad végéhez képest egy – nem igazán ideillő szóhasználattal élve – kielégítő, megnyugtató lezárást kaptunk. Viszont sokakhoz hasonlóan bennem is újra és újra felmerül, hogy valami fölött elsiklottam, valamit nem értettem meg, sőt félreértettem, és ha nem is mindennek, de azért annál több dolognak volt jelentése a sorozatban, mint amit felfogtam a folyamatos csodálkozás közben. Ezért az elmúlt napokban több órányi magyarázóvideót néztem meg (ezek a vizuális utalások miatt az írott magyarázatoknál sokkal célravezetőbbek), hátha közelebb kerülök az igazsághoz. Közelebb is kerültem, cserébe minden egyes szimbólumról kiderült, hogy akár több dologra is utalhat, így miközben sok mindent megértettem, talán még jobban össze vagyok zavarodva, mint előtte. (Valószínűleg épp ezt akarta David Lynch is.)

Mi az a Jowday? Hol van Audrey? Mit árul el Carrie Paige lakása, és milyen világban él? Ki álmodik, mit és mikor? Milyen évet írunk az utolsó jelenetben? Minderről rengeteget és közben mindig túl keveset tudhatunk meg a hardcore rajongók elemzéseiből, amik közül 10 olyat válogattam össze, ami a leghasznosabb lehet azoknak, akik hozzám hasonlóan képtelenek feldolgozni a dolgok rendjét, vagyis hogy el vannak veszve. Nincs ennél jobb szórakozás, amióta végleg véget ért a Twin Peaks. (Ebben a sorozatban még a spoiler sem igazi spoiler, hiszen az élményből nem sokat vesz el, ha előre tudunk valamit, de már csak azért sem érdemes bármelyik ilyen videót megnézni, mielőtt valaki a végére érne a sorozatnak, mert úgy aztán végképp nem lehet érteni belőlük semmit. Sőt a cikkben innentől kezdve – ha eddig ugyan nem – a kívülállók számára nevetségesen idióta mondatok fognak következni.)

1. Mit mond az óriás, és ki a kislány a 8. részben?

link Forrás

Én a kutakodást ezzel a videóval kezdtem, úgyhogy mindenkinek ezt ajánlom először. Megmagyarázza például, mit mondott az óriás az első részben az utolsóra vonatkozóan, vagy hogy miért lehetett Sarah Palmer az a kislány, akinek a tévézés mérföldkövének számító 8. részben belemászott a szájába valami lény. A videó szerint amikor a 13. részben Sarah Palmer a tévében egy beakadt bokszmeccset néz, a fekete és a fehér nadrágos bokszoló a fehér és a fekete barlang végtelen harcát mutatja be, ahol a jó mindig kudarcot vall, ahogy Cooper sem tudja megmenteni egyik nőt sem, akit szeret. De a folyton emlegetett elektromosság szimbolikájára is vannak tippek.

2. Mi az a Judy?

link Forrás

Úgy néz ki, mindenkit ez tart igazán lázban, Judy az új BOB. Továbbra sem egyértelmű, de ebben a videóban sokat megtudhatunk Judyról/Jowday-ről, bármi is legyen az. Még az is felmerül, hogy kínaiul jelent valamit, például azt, hogy „megmagyarázni”, ami Lynch filozófiája szerint egy mű halálát jelenti, így az is érthető, miért nevezi Gordon Judyt negatív entitásnak, vagy akár azt, hogy a sorozat végén, amikor Carrie Paige-nek valami beugrik, és felsikít, miért sötétül el minden. Ha nem is ez a helyes magyarázat, mindenesetre egy elegáns magyarázat.

3. Mit számít, kié a Palmer-ház?

link Forrás

Az előbbi vlogger csinálta ezt is, és ebben olyan dolgokra hívja fel a figyelmet, ami elkerülhette a nézők figyelmét, például hogy a Palmer-háznál zajló beszélgetésben elhangzik a korábbról ismerős Chalfont és Tremond név, ráadásul a színésznő, aki ajtót nyit, a ház valódi jelenlegi tulajdonosa. Hogy ez arra utal-e, hogy az a valódi világ, ahol Cooper (Richard) és Laura (Carrie Paige) a végén kilyukad, vagy csak figyelemelterelés az egész, talán mindig vita tárgya marad.

4. Miért van egy holttest meg egy lószobor Carrie Paige házában?

link Forrás

Ez a rövid videó arra húz fel mindent, hogy Laura Palmer álmodik. Erre utal Carrie Paige lakása, benne a lószoborral és egy BOB-ra hasonlító, fejbe lőtt és kibelezett hullával, illetve az, hogy a nő végül Cooper kérdésére, hogy melyik évben vannak, és Sarah Palmer távoli kiáltására („Laura?”) eszmél rá arra, hogy ki is ő. Sikít, mert ezek szerint vissza fog térni a sorozat előtti időkbe, az elviselhetetlen életébe az erőszakoskodó apja házába, és minden véget ér, mert felébred.

5. Miért hasonlít ennyire a Szédülésre az utolsó rész?

link Forrás

Ebben a majdnem félórás magyarázóvideóban két ember elméletét is megismerhetjük. Érdekes felvetés, hogy az utolsó rész több ponton hasonlít a Szédülésre, és sok kérdés felmerül az utolsó jelenetek világával kapcsolatban.

6. Mit súg Laura Palmer Cooper fülébe?

link Forrás

Eszerint Laura hozott egy döntést, és ezért ez a suttogás a sorozat záróképe, ez lehet a kulcsa mindennek, ha egyáltalán van kulcs. Az eredeti sorozatban, mint utólag megtudtuk, azt súgta meg Coopernek, hogy ki a gyilkos, de David Lynch és a társíró, Mark Frost állítólag eredetileg nem akarta elárulni, hogy ki a tettes. Most Laura megint elárult valamit, de ezúttal ügyeltek rá, hogy ne derüljön ki, mi az.

7. Laura nem akarta, hogy Cooper megmentse?

link Forrás

Az előző videó készítője csinálta ezt is, és eszerint az 1992-es filmben volt benne a lényeg. Abban Laura felvette a gyűrűt, és bár megölték, BOB sosem szállta meg: Cooper mellett sírva nevet, tehát lehet, hogy boldog. Most viszont Cooper már ott közbeavatkozott, hogy Laura találkozott volna Jaqcues-kal, Leóval és Ronette-tel, így megváltoztatta a múltat. Lehet, hogy Cooper ezzel a Sarah Palmerrel (Judyval?) való összecsapását akarta összehozni, amit Laura nagyon nem akart. (Nyakatekert, de ugyanannyira életszerűtlen, mint a többi elmélet.)

8. Lehetetlen fejben tartani az összes részletet

link Forrás

Ebből a több apró, mellékesnek tűnő jelenetet felidéző videóból igazából tényleg csak annyit lehet tanulni, hogy bármilyen elméletet is állítunk fel, mindig kiderül, hogy átsiklottunk mondjuk az első rész egyik felejthető jelenete felett, ami pont az egész ellenkezőjét teszi valószínűvé.

9. A pontok összekötése

link Forrás

Ez a videó a szokásos reakcióvideókkal ellentétben szinte Lynchet idézi, ahogyan a régi és az új sorozat jeleneteit egymás mellé vágva igyekszik választ adni kérdésekre. Nekem például eddig nem esett le, hogy az Arm egyszer azt mondja, „253, time and time again”, és végül a seriffhivatalban a BOB-bal való összecsapásnál úgy tűnik, 2:53 körül akad meg az óra. Más kérdés, hogy ennek a jelentőségéről sem derül ki sok.

10. Az út a cél

link Forrás

Na jó, ez csak egy vicc, ami a Sopranos befejezésére utal, de mégiscsak bemutatja, hogy nem semminek sem a vége vagy a tanulsága a lényeg, hanem az, hogy átélhettük.

A tavalyi Twin Peaks-könyv után idén ősszel jelenik meg Mark Frost második, elvileg utolsó kötete, a Twin Peaks: The Final Dossier, amiben valószínűleg több dologra választ fogunk kapni, de abban biztos vagyok, hogy összességében sosem fogjuk megtudni, mi a jó élet történt Twin Peaksben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.