Lefejezni Észak-Koreát

külföld
2017 szeptember 14., 13:47
comments 311

Hogyan tud elrettenteni egy nemzet az atombombával felfegyverzett diktátort a szomszédban? A dél-koreai hadsereg válasza a kérdésre a lefejező egység, egy olyan különleges alakulat, amit az észak-koreai vezetés tagjainak levadászására képeznének ki még az év végéig. "A létező legjobb védekezés, már persze egy saját atombomba beszerzésén túl az, ha Kim Dzsongunt rettegésben tartjuk az életéért" - nyilatkozta a New York Timesnak Sin Vonszik nyugalmazott tábornok, aki 2015-ig a dél-koreai hadsereg főstratégája volt. Az előbbinek nincs realitása, így marad az utóbbi.

Kim Dzsongun észak-koreai vezér katonai műveleteket szemrevételez.
photo_camera Kim Dzsongun észak-koreai vezér katonai műveleteket szemrevételez. Fotó: STR/AFP

Szeptember 4-én, a legutóbbi és egyben eddigi legnagyobb észak-koreai kísérleti nukleáris robbantás után Szon Jungmu védelmi miniszter be is jelentette, hogy még az év végéig "lefejező egységet" hoznak létre a dél-koreai hadsereg különleges dandárján belül. A nevet nem szó szerint kell érteni, nem magukat az északi vezetőket fejeznék le, hanem az északi vezetést.

Az ilyesmit nem szokás nagy dobra verni. Dél-Korea például évtizedeken át titkolta, hogy a hatvanas évek végén, miután északi kommandók próbálták feldúlni a szöuli elnöki palotát, börtöntöltelékekből verbuvált egységgel akarták elvágatni Kim Ir Szen nyakát. Mondjuk nem csodálom, hogy ezt el akarták titkolni, a Times rövid összefoglalója szerint a bevetés lefújása után a börtöntöltelékek megölték a kiképzőiket, folyamatos tűzharcban beküzdötték magukat Szöulba, ahol aztán felrobbantották magukat.

Most viszont a hallgatásnak és a titkolózásnak nem volna értelme. Ahogy Sin magyarázta, a cél az elrettentés és az, hogy az agresszív pózolással Mun Dzsaein elnök tárgyalási ajánlatának elfogadására kényszerítsék Északot. Mun elnök ugyanis inkább a diplomáciai megoldás híve, de arra kevés esély van, ha a másik oldal nem mutat hajlandóságot tárgyalni.

Kérdés persze, hogy a taktika mennyire működőképes. Az tény, hogy Kim legfőbb motivációja a hatalmon és az életben maradás. Épp ezért volt nagyon fontos gesztus az amerikai külügyminiszter, Rex Tillerson és a védelmi miniszter James Mattis részéről annak hangsúlyozása, hogy az Egyesült Államoknak nem célja az északi rezsim megdöntése. A dél-koreaiak pedig azt hangsúlyozzák, hogy a lefejező egység létrehozásával nem a rezsimváltás, hanem az atomfenyegetés ellensúlyozása a céljuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.