Szabálytalan a kétharmad: rengeteg munkahelyen találtak problémákat

jog
2017 szeptember 14., 11:42
comments 71

A munkaügyi hatóság idei ellenőrzésein az esetek 68 százalékban találtak valami szabálytalanságot.

10.186 munkáltató 45.951 dolgozójának a helyzetét ellenőrizték, a szabálytalankodók aránya tavaly is nagyjából ilyen volt. A kereskedelemre, az építőiparra és a vendéglátásra koncentráltak leginkább az ellenőrök.

  • A vizsgált dolgozók 13 százalékát feketén foglalkoztatták, harmadukat az építőiparban.
  • A vizsgált dolgozók közel negyedét dolgoztatták többet, mint a törvény engedi. Ez jelenthetett túl hosszú munkaidőt, a pihenők kiadásának elmulasztását és rendkívüli munkavégzéseket.
  • 6690 esetben a munkabér kifizetésével voltak gondok, leggyakrabban az, hogy késve fizették ki az embereket.

A jogsértéseket elkövető 6.918 munkáltató közül 732 vállalkozásra összesen 102,4 millió forint munkaügyi bírságot szabtak ki. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.