Szabálytalan a kétharmad: rengeteg munkahelyen találtak problémákat

jog
2017 szeptember 14., 13:42

A munkaügyi hatóság idei ellenőrzésein az esetek 68 százalékban találtak valami szabálytalanságot.

10.186 munkáltató 45.951 dolgozójának a helyzetét ellenőrizték, a szabálytalankodók aránya tavaly is nagyjából ilyen volt. A kereskedelemre, az építőiparra és a vendéglátásra koncentráltak leginkább az ellenőrök.

  • A vizsgált dolgozók 13 százalékát feketén foglalkoztatták, harmadukat az építőiparban.
  • A vizsgált dolgozók közel negyedét dolgoztatták többet, mint a törvény engedi. Ez jelenthetett túl hosszú munkaidőt, a pihenők kiadásának elmulasztását és rendkívüli munkavégzéseket.
  • 6690 esetben a munkabér kifizetésével voltak gondok, leggyakrabban az, hogy késve fizették ki az embereket.

A jogsértéseket elkövető 6.918 munkáltató közül 732 vállalkozásra összesen 102,4 millió forint munkaügyi bírságot szabtak ki. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.