Szabálytalan a kétharmad: rengeteg munkahelyen találtak problémákat

jog
2017 szeptember 14., 11:42
comments 73

A munkaügyi hatóság idei ellenőrzésein az esetek 68 százalékban találtak valami szabálytalanságot.

10.186 munkáltató 45.951 dolgozójának a helyzetét ellenőrizték, a szabálytalankodók aránya tavaly is nagyjából ilyen volt. A kereskedelemre, az építőiparra és a vendéglátásra koncentráltak leginkább az ellenőrök.

  • A vizsgált dolgozók 13 százalékát feketén foglalkoztatták, harmadukat az építőiparban.
  • A vizsgált dolgozók közel negyedét dolgoztatták többet, mint a törvény engedi. Ez jelenthetett túl hosszú munkaidőt, a pihenők kiadásának elmulasztását és rendkívüli munkavégzéseket.
  • 6690 esetben a munkabér kifizetésével voltak gondok, leggyakrabban az, hogy késve fizették ki az embereket.

A jogsértéseket elkövető 6.918 munkáltató közül 732 vállalkozásra összesen 102,4 millió forint munkaügyi bírságot szabtak ki. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt