Észak-Korea átlőtt Japán fölött

külföld
2017 szeptember 15., 04:12

Észak-Korea péntek reggel átlőtt Japán fölött. Nagy hatótávolságú ballisztikus rakétájuk a dél-koreai hadsereg adatai szerint 3700 kilométert tett meg, mielőtt Hokkaidón, Japán legészakibb, Észak-Koreától legtávolabbi nagyszigetén is túl, a japán partoktól több mint kétezer kilométernyire a tengerbe csapódott volna.

A japán partiőrség őrnaszádja, a Kurikoma azonnal útra kelt az észak-koreai rakéta tengerbe csapódásának helyéhez.
photo_camera A japán partiőrség őrnaszádja, a Kurikoma azonnal útra kelt az észak-koreai rakéta tengerbe csapódásának helyéhez. Fotó: Yoichi Hayashi/The Yomiuri Shimbun

Ez már a második észak-koreai rakéta volt, amely átrepült Japán felett, bizonyítandó, hogy az északiak immár Japán egész területére képesek volnának csapást mérni. Abe Sinzo Japán miniszterelnök ennek megfelelő keménységgel reagált az újabb rakétatesztre. Mint mondta, országa nem fogja tűrni Észak-Korea veszélyes játékait. "Ha Észak-Korea ezen az úton halad, akkor nincs fényes jövője" - jelentette ki közleményében.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szintén elítélte az újabb rakétakísérletet, egyben Észak-Korea kvázi szövetségeseire, Kínára és Oroszországra hárította a válasz feladatát. "Észak-Koreát elsősorban Kína látja el olajjal, és Oroszország alkalmazza legnagyobb számban a kényszermunkásait. Kínának és Oroszországnak kell közvetlen válaszlépésekkel jelezniük, hogy nem tűrik tovább ezeket a meggondolatlan rakétakilövéseket" - mondta.

Az észak-koreai rakétakísérletre válaszul a dél-koreai hadsereg perceken belül rakétaéleslövészetet tartott a Japán-tenger partjainál. A dél-koreai védelmi minisztérium tájékoztatása szerint Hjunmu-2-es rakéták kilövésével szimuláltak egy Észak-Korea elleni csapást.
photo_camera Az észak-koreai rakétakísérletre válaszul a dél-koreai hadsereg perceken belül rakétaéleslövészetet tartott a Japán-tenger partjainál. A dél-koreai védelmi minisztérium tájékoztatása szerint Hjunmu-2-es rakéták kilövésével szimuláltak egy Észak-Korea elleni csapást. Fotó: STR/AFP

Percekkel az északi rakéta kilövése után a dél-koreai hadsereg is kilőtt két ballisztikus rakétát a tengerbe egy Észak-Korea elleni csapást szimulálva, bizonyítandó saját képességeit.

A rakétakísérletről eddig rendelkezésre álló adatok alapján az biztosan kijelenthető, hogy a rakéta az Egyesült Államokhoz tartozó Guamot, az amerikai légierő fontos csendes-óceáni bázisát elérné. A repülési adatai alapján azt feltételezik, hogy a rakéta középhatótávolságú fegyver lehet. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.